Transformationaalinen johtaminen lähijohtajien kokemana erikoissairaanhoidon toimintayksiköissä - Laiho, Henna (My University, 2022)
TIIVISTELMÄ: Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata magneettisairaalamallin mukaisen johtamistavan, transformationaalisen johtamisen, toteutumisen nykytilaa erikoissairaanhoidon toimintayksiköissä hoitotyön lähijohtajien näkökulmasta. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, millaiset tekijät mahdollistavat tai estävät transformationaalisen johtamisen toteutumista yksiköissä. Aineisto koottiin tutkimusta varten kehitetyllä Webropol kyselylomakkeella maalis-toukokuussa 2022. Taustatietoina kysyttiin vastaajan työroolia, koulutustaustaa, yksikössä työskentelevän henkilökunnan määrää ja yksikössä tehtävän hoitotyön luonnetta (päivätyö/vuorotyö). Vastaajia pyydettiin ilmaisemaan mielipiteensä 49 väittämään, jotka oli koostettu transformationaalisen johtamisen keskeisistä komponenteista: innostava vaikutusvalta, älyllinen haastaminen, inspiroiva motivaatio ja yksilöllinen huomioiminen. Väittämiin vastattiin asteikolla 1–7 (täysin eri mieltä – täysin samaa mieltä). Transformationaalisen johtamisen toteutumista mahdollistavia tai estäviä tekijöitä kartoitettiin avoimilla kysymyksillä. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat HUSin maakunnallisissa palveluissa ja HYKS-sairaanhoitoalueella työskentelevät osaston- ja apulaisosastonhoitajat, joiden yksiköt eivät vielä ole magneettisairaalastatuksen hakuprosessissa. Kohderyhmä (n = 396) koostui 164 osastonhoitajasta ja 232 apulaisosastonhoitajasta. Tutkimukseen vastasi 89 henkilöä, joten vastausaktiivisuus oli 22,5 %. Tutkielman tulosten analysoinnissa käytettiin sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä. Aineisto siirrettiin IBM® SPSS® Statistics 26 ohjelmaan, jonka avulla saatua tietoa uudelleen ryhmiteltiin, yhdistämällä osaa taustamuuttujista. Aineistosta muodostettiin summamuuttujia transformationaalisen johtajuuden aihealueittain. Aineisto ristiintaulukoitiin taustamuuttujien kanssa sekä summamuuttujittain että alkuperäisinä vastausjakaumina. Taustamuuttujien välillä ei ollut nähtävissä tilastollisesti merkittäviä eroavaisuuksia tässä aineistossa. Avoimien kysymysten vastaukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia käyttäen. Määrällinen ja laadullinen aineisto yhdistettiin luokittelemalla estävät ja mahdollistavat tekijät transformationaalisen johtamisen osa-alueittain, jolloin ne voitiin esittää yhdessä. Transformationaalisen johtamisen toteutumista kuvaaviin väittämiin annettiin keskiarvoja tarkastellen pääsääntöisesti positiivisia arvoja. Hyvä yhteishenki ja kehitysmyönteisyys yksiköissä nähtiin mahdollistavina, kantavina voimina. Selkeät tekijät, jotka nykytilassa kuitenkin estävät kyseisen johtamistavan toteutumista, sisältyivät riittämättömiin henkilöstö- ja kehittämisresursseihin, tiedottamisen ja osallistamisen haasteisiin, hierarkkiseen toimintatapaan, ylemmältä johdolta saatavan tuen puutteisiin sekä liian vähäiseen mahdollisuuteen palkita työntekijöitä.
Keywords: lähijohtaminen; johtaminen; hoitotyö; osastonhoitajat; apulaisosastonhoitajat; johtajuus; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Sosiaali- ja terveyshallintotiede