Perheomisteisuuden ja tilintarkastuksen laadun vaikutus veronkiertoon - Salo, Netta (My University, 2024)
Veronkiertoon on kasvavissa määrin kiinnitetty huomiota viime vuosikymmeninä. Se vaikuttaa merkittävästi yksittäisten yritysten sekä julkisen talouden toimintaan. Yritykset voivat olla omistusrakenteeltaan erilaisia, mikä puolestaan vaikuttaa niiden harjoittamaan veronkiertoon. Perheomisteisissa yhtiöissä yhdellä perheellä tai suvulla on merkittävä osuus osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Tämä saattaa lisätä perheyritysten veroaggressiivisuutta. Toisaalta taas yritys saatetaan yhdistää suoraan tiettyyn sukuun tai perheeseen, jolloin halutaan vaalia mainetta eikä uskalleta tämän vuoksi harjoittaa veronkiertoa yrityksen toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Laadukas tilintarkastus on suosittu tutkimusaihe tilintarkastusalalla ja sen avulla voidaan vähentää veronkiertoon liittyviä toimia. Laadukkaan tilintarkastuksen mittaaminen ja määritteleminen on kuitenkin haasteellista, koska tilintarkastuksen laatu koostuu lopulta useista osatekijöistä. Aiemmat tutkimukset eivät ole pystyneet löytämään yksiselitteistä yhteyttä perheomisteisuuden ja veronkierron välille. Toisaalta on havaittu, että tilintarkastuksen laadulla on puolestaan havaittu negatiivinen yhteys veronkiertoon. Perheomisteisuuden ja tilintarkastuksen laadun yhteisvaikutusta on kuitenkin aiemmassa kirjallisuudessa tutkittu hyvin vähän. Tavoitteena tutkielmassa on selvittää perheomisteisuuden ja tilintarkastuksen laadun vaikutusta yhteisöveronkiertoon. Tutkielmassa syvennyttiin ensin verotukseen ja perheomisteisuuteen sekä niiden määritelmiin. Veronkiertoa lähestyttiin verolainsäädäntöön tutustumalla. Perheomisteisuudelle käytiin läpi eri määritelmiä, ja tässä tutkielmassa päätettiin noudattaa Euroopan unionin antamaa perheyritysmääritelmää. Tutkielman teoriaosa toi esille veronkierron sekä perheomisteisuuden käsitteiden monimutkaisuuden. Toisessa teorialuvussa syvennyttiin tilintarkastuksen laatuun, sen määritelmään sekä eri viitekehyksiin ja mittareihin. Myös tämä käsite osoittautui hyvin monimutkaiseksi. Teoriaosuudessa ei kyetty löytämään yksiselitteistä yhteyttä perheomisteisuuden ja veronkierron välille. Tilintarkastuksen laadulle kyettiin löytämään veronkiertoa hillitsevä vaikutus. Tutkielman aineisto koostui yhteensä 89 Helsingin pörssin listautuneen yhtiön aineistoista vuosilta 2018–2022. Tutkielma toteutettiin satunnaisten vaikutusten mallia hyödyntäen, joka huomioi paneeliaineistossa esiintyvää autokorrelaatiota. Perheomisteisuutta mitattiin teoriaosuudessa dummy-muuttujan avulla. Tilintarkastuksen laatua taas mitattiin tilintarkastuspalkkioilla. Tutkimustulosten perusteella perheomisteisuudella ei ole tilastollisesti merkittävää vaikutusta veronkiertoon. Tilintarkastuksen laadun vaikutus veronkiertoon ei myöskään saanut vahvistusta, koska tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä ja kertoimet olivat nolla.
Keywords: tilintarkastus; laatu; veronkierto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|