Vakuudet ja insolvenssi - Vilander, Tuula (My University, 2023)
TIIVISTELMÄ: Perustettaessa yritystä tai yrityksen investoidessa tai sen kasvaessa on yrityksen taloudellinen tilanne usein sellainen, että omat rahat ja oma pääoma eivät riitä tarvittaviin investoineihin taikka juokseviin kuluihin. Tällöin tarvitaan velkarahoitusta luotonantajilta. Pankkitoiminnan sääntelyn ja hyvän riskienhallinnan vuoksi pankit vaativat yritystä panttaamaan omaisuuttaan velkojensa vakuudeksi. Vaihtoehtoisesti tai reaalivakuuden lisäksi pankit saattavat myös vaatia yrityksen omistajaa takaamaan velkoja. Kun reaalivakuuksia otetaan vakuudeksi, ne pantataan velkojalle ja velkojasta tulee pantinhaltija. Panttauksessa pantinhaltijalle syntyy panttioikeus. Takaus on henkilövakuus, jossa takaaja antaa sitoumuksen ja ottaa vastatakseen velallisen ve-lan, mikäli velallinen ei maksukyvyttömyyden tai muun syyn vuoksi maksa velkaansa. Normaali-tilanteessa yritys maksaa velkojaan takaisin maksuohjelman mukaisesti, mutta yrityksen talou-dellisen tilanteen huonontuessa ja takaisinmaksukyvyn heikentyessä on mahdollista, että yritys ei pysty maksamaan sovitusti velkojaan takaisin. Tällöin rahoittaja joutuu käynnistämään perin-tämenettelyn ja vaatimaan velkoja takaisin maksettavaksi. Saamisten periminen normaalissa perintämenettelyissä ei aina tuota tulosta velkojalle. Sellai-sessa tilanteessa suoritusta voidaan joutua hakemaan velalliselta käynnistämällä laissa sään-nelty insolvenssi- eli maksukyvyttömyysmenettely. Insolvenssimenettelyjen täytäntöönpano-muotoja ovat muiden muassa yrityssaneeraus ja konkurssi. Oikeudellisella sääntelyllä eli insol-venssilainsäädännöllä pyritään pehmentämään maksukyvyttömyyden taloudellisia ja yhteiskun-nallisia haittoja. Velkojan saatava vaarantuu aina silloin, kun velallinen joutuu insolvenssimenet-telyyn. Tämän tutkimuksen tehtävänä on tutkia panttioikeuden oikeusvaikutusta sekä henkilö-takauksen vaikutusta velkojen takaisinsaantiin niissä tilanteissa, kun velallinen joutuu maksuky-vyttömyystilanteeseen. Tehtävässä tutkitaan oikeusvaikutusta erityisesti velkojan kannalta. Tässä tutkimuksessa reaalivakuuksia koskeva aihe rajataan rahalaitoksien yleisimpiin panttina käytettäviin esinevakuuksiin, joita ovat kiinteistökiinnitykset ja yrityskiinnitykset. Tutkimuksessa selvitetään reaalivakuuksien panttaamisesta syntyvän panttioikeuden oikeusvaikutus, sekä eri vakuuksien painoarvo lainojen takaisinsaantiin yritysten maksukyvyttömyysmenettelytilan-teissa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös henkilötakauksen vaikutusta ja sen merkitystä yritys-ten maksukyvyttömyysmenettelyissä. Tarkoituksena on selvittää miten hyvin edellä mainitut va-kuudet toimivat velkojan kannalta ja miten kattavan suojan ne antavat velkojalle velallisen jou-tuessa insolvenssimenettelyyn.
Keywords: vakuudet; velat; panttaus; takaus; lainsäädäntö; insolvenssioikeus; konkurssi; pantit; yrityssaneeraus; velkoja; yrityskiinnitys; kiinnitys (oikeustiede); fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|