Yritysten välisen suhteen valvonta ja kustannusten hallinta - Nissilä, Saku (My University, 2005)
Tutkielmassa selvitetään yritysten välisen suhteen kustannustenhallinnan menetelmiä ja yritysten välisen suhteen valvontajärjestelmää. Työn tavoitteena on lisätä informaatiota siitä, kuinka valvonta toteutuu kahden yrityksen välisessä suhteessa. Yritystenvälisten kustannusten hallintamenetelmien tarkastelun avulla saadaan näkemys toimimisesta verkottuneessa yrityksessä. Tämän lisäksi tarkastellaan yritystenvälisen suhteen valvontajärjestelmää. Työssä perehdytään yhteen organisaatioiden välisen valvonnan malliin. Tämän pohjalta tarkastellaan erilaisten valvontamenetelmien käyttöä yritysten välisissä suhteissa. Tutkielman aineistona on Suomessa toimivia metalliteollisuuden yrityksiä. Tiedonkeruumenetelmänä käytetään survey- eli kyselytutkimusta. Kysely suoritettiin www-sivulla olevan strukturoidun lomakkeen avulla. Kyselyssä esitettiin väitteitä, joihin vastattiin valitsemalla mielipide annetuista vaihtoehdosta. Vastausten pohjalta rakennettiin käsitys siitä, kuinka yritystenvälisen suhteen valvontajärjestelmä toteutuu käytännössä. Pearsonin korrelaatiokertoimen avulla tarkastellaan eri valvontalajien yhteyttä yritystenvälisen kustannusten hallinnan tasoon. Tulokset antavat viitteitä siitä, että yritysten väliseen suhteen hallinnon organisointi on heikolla tasolla. Yhteistyöllä saavutetulle voitolle ei ole myöskään käytössä palkitsemis- ja voitonjakojärjestelmiä. Yritystenvälisiä innovaatio-ohjelmia esiintyy vähän, eikä yhteistyölle ole yleensä asetettu yhteistä hallintoa. Luottamus on seurausta pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Lisäksi havaitaan, että kustannustietoa ei juurikaan jaeta useille yhteistyökumppaneille.
Keywords: verkostotalous; verkostot; laskentatoimi; toimitusketjut; kustannustehokkuus; valvonta; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|