VUODEN 2005 YRITYSVEROUUDISTUS JA VOITONJAKO ARVO- JA KASVUYRITYKSISSÄ - Pohjola, Jaakko (My University, 2012)
Pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan vuonna 2005 toteutetun yritysverouudistuksen vaikutuksia yritysten voitonjakoon. Havaintoaineisto koostuu OMX Helsingin päälistalla vuosina 2001–2008 noteeratuista pörssiyrityksistä. Voitonjako rajataan tässä tutkielmassa käteisosinkoihin ja omien osakkeiden takaisinostoihin. Arvo- ja kasvuyhtiöitä käsitellään erillisinä objekteina niiden voitonjaon eroavaisuuksien vuoksi. Arvo- ja kasvuyhtiöihin jakoperusteena käytetään menetelmää, jota Fama ja French käyttivät klassikkotutkimuksessaan (1992B). Tutkimusote on empiirinen. Suomessa toteutettiin vuonna 2005 laaja yritysverouudistus. Lähtökohtana oli verolakien yhtenäistäminen muiden Euroopan Unionin maiden kanssa. Uudistuksen suurin ja eniten puhuttanut osa-alue oli yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luopuminen ja siirtyminen osittaiseen kahdenkertaiseen osinkojen verotukseen. Osingot ovat hallinneet voitonjakoa yhtiöveron hyvitysjärjestelmän ansiosta. Hyvitysjärjestelmän poistuttua käytöstä yritykset ovat alkaneet käyttää vaihtoehtoisia voitonjakotapoja, kuten omien osakkeiden takaisinostoja, osinkojen rinnalla. Voitonjako on myös suorassa yhteydessä yritysten tekemiin investointi- ja rahoituspäätöksiin. Empiriaosiossa huomattiin, että tutkielmaan valitulla aikajaksolla ei ole tapahtunut merkitsevää muutosta osinkojen maksussa kasvu- tai arvoyhtiöissä. Valittua aikajaksoa muuttamalla tulokset olisivat voineet olla erilaiset johtuen vuoden 2008 korkeista osingoista. Takaisinostojen osalta saatiin merkitsevä tulos niiden määrän kasvussa. Takaisinostavien yhtiöiden lukumäärä on myös kasvanut jyrkästi. Takaisinostojen ollessa verotuksellisesti edelleen osinkoja epäedullisempia, niiden käyttöä Suomessa voidaan perustella lähinnä yhtiön suurella ulkomaalaisomistuksella.
Keywords: Voitonjakopolitiikka; osinko; omien osakkeiden takaisinosto; verouudistus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|