Tarkastusvaliokunnan ominaisuuksien vaikutus tilintarkastuspalkkioon - Takala, Meiju (My University, 2011)
Tarkastusvaliokunta on osa corporate governance- sääntelyä. Tarkastusvaliokunnan tehtävät liittyvät taloudellisen raportoinnin luotettavuuden varmistamiseen. Maailmalla tapahtuneet yritysskandaalit ovat tuoneet keskustelun aiheeksi tarkastusvaliokunnan ominaisuudet ja muiden maiden tapaan Suomi ja Ruotsi ovat asettaneet tarkastusvaliokunnalle tiettyjä kriteereitä. Näiden avulla pyritään turvaamaan yrityksen taloudellisen raportoinnin laatu. Tutkielman toinen tutkittava tekijä on tilintarkastuspalkkiot, jotka ovat tulleet julkisiksi vuonna 2007. Tutkielman tarkoitus on tutkia, miten tarkastusvaliokunnan ominaisuudet vaikuttavat tilintarkastuspalkkioiden määrään. Tutkittavat ominaisuudet ovat tarkastusvaliokunnan olemassaolo, sen jäsenten määrä ja tapaamisten määrä. Aikaisemmissa ulkomailla tehdyissä tutkimuksissa näiden ominaisuuksien on havaittu korottavan palkkioiden määrää, koska valiokunnat turvaavat tilintarkastuksen laadun. Tutkielman aineistona ovat suomalaiset ja ruotsalaiset listayhtiöt ja tarkasteluvuodet 2006 ja 2007. Otokseksi kertyi 872 yritysvuotta. Yritysten vuosikertomuksista kerättiin tiedot valiokuntien olemassaolosta, niiden jäsenmäärästä ja tapaamisten määrästä sekä maksetuista tilintarkastuspalkkioista. Valiokunnan olemassaolon ja palkkioiden välistä yhteyttä tutkittiin kahden riippumattoman otoksen t-testillä. Jäsenmäärän ja tilintarkastuspalkkioiden ja tapaamisten lukumäärän ja tilintarkastuspalkkioiden välistä yhteyttä tutkittiin Pearsonin korrelaatiotestillä. Kaikki testit osoittivat positiivista riippuvuutta. Tarkastusvaliokunnan olemassaolo nosti tilintarkastuspalkkioita. Yritykset, joilla oli tarkastusvaliokunta, maksoivat suurempia palkkioita kuin yritykset, joilla ei valiokuntaa ollut. Jäsenten lukumäärä vaikutti positiivisesti palkkioiden määrään. Mitä suurempi valiokunta yrityksellä oli, sitä suuremmat olivat palkkiot. Samoin tapaamisten lukumäärä kasvatti palkkioita, eli mitä useampi tapaaminen valiokunnalla oli, sitä suurempia tilintarkastuspalkkioita yritys maksoi.
Keywords: tarkastusvaliokunta; valiokunnan jäsenmäärä; tapaamisten lukumäärä; tilintarkastuspalkkiot; corporate governance – hyvä hallintotapa; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|