Suomalaisten yritysten erillinen ympäristöraportointi: Yrityksen ominaisuuksien vaikutus ympäristöraportin julkaisemiseen ja raportin luotettavuutta lisäävien tekijöiden käyttöön - Rönnqvist, Tiia (My University, 2004)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia yritysten ominaisuuksien vaikutusta erillisen ympäristöraportin julkaisemiseen ja siinä käytettyihin raportin luotettavuutta lisääviin tekijöihin, joita tutkimuksessa olivat raportin ulkopuolinen varmennus sekä ulkoisen raportointiohjeistuksen käyttö. Selittävinä yrityksen ominaisuuksina tarkasteltiin yrityksen kokoa, toimialaa ja pörssinoteerausta. Empiirisen osan aineistona olivat Suomen 200 liikevaihdoltaan suurinta yritystä ja niiden viimeisimmät julkaistut ympäristö- tai yhteiskuntavastuun raportit, joita oli 34 kappaletta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin logistista regressioanalyysiä, jolla analysoitiin ensin selittävien muuttujien vaikutusta siihen, onko yritys julkaissut erillisen ympäristöraportin vai ei. Tämän jälkeen analysoitiin erillisistä raporteista muodostetun aineiston osalta selittävien muuttujien vaikutusta siihen, onko erillisessä raportissa käytetty ulkopuolista varmennusta tai ulkoista raportointiohjeistusta. Tutkimuksessa havaittiin, että yrityksen koolla ja toimialalla on vaikutusta erillisen ympäristöraportin julkaisemiseen. Suuremmat ja perinteisesti saastuttaviin toimialoihin kuuluvat yritykset julkaisivat erillisen ympäristöraportin todennäköisemmin kuin pienemmät ja muihin toimialoihin kuuluvat. Raportin luotettavuutta lisääviin tekijöihin vaikutti ainoastaan yrityksen koko siten, että suuremmat yritykset käyttivät ulkoista raportointiohjeistusta todennäköisemmin kuin pienemmät.
Keywords: ympäristöraportti; logistinen regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|