Hakudata verkkosivuliikenteen kasvattamisen tukena SaaS-uusasiakashankinnassa - Taipale, Anni (My University, 2026)
Digitalisaatio on muuttanut B2B-uusasiakashankinnan toimintaympäristöä merkittävästi. Potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa itsenäisesti hakukoneiden kautta jo ennen yhteydenottoa myyjään, jolloin ostopolun alkuvaihe jää yritykselle pitkälti näkymättömäksi. Tätä ostopolun tunnistamatonta aluetta kutsutaan tiedolliseksi katvealueeksi. Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida, miten hakudata voi tukea SaaS-yrityksen verkkosivuliikenteen kasvattamista uusasiakashankinnan alkuvaiheessa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja teoreettisena viitekehyksenä toimii markkinasensoroinnin käsite, jonka kautta hakudata ymmärretään kysyntäsignaalina, tiedollinen katvealue ongelmana ja verkkosivuliikenne mitattavana lopputuloksena. Tutkimus osoittaa, että hakudata tukee verkkosivuliikennettä kolmella mekanismilla. Se valaisee osittain tiedollista katvealuetta paljastamalla ostajien tiedontarpeita, tarjoaa lähtöaineiston SEO:n pitkän aikavälin hakukonenäkyvyydelle ja mahdollistaa SEM:n kautta lyhyen aikavälin hypoteesien testaamisen. Mekanismit edellyttävät kuitenkin toimialaosaamista signaalien tulkintaan. Hakudatan keskeisin rajoite on sen aggregoitu ja anonymisoitu luonne, sillä se ei paljasta kuka hakee, missä roolissa tai missä vaiheessa organisaation ostoprosessi on. Rajoitteet korostuvat erityisesti B2B SaaS -kontekstissa, jossa ostoprosessi on monitoimijainen. Hakudata soveltuu parhaiten markkinaymmärryksen rakentamiseen ja sisällön suuntaamiseen, mutta ei yksittäisten potentiaalisten ostajien tunnistamiseen.
Keywords: markkinointi; digitaalinen markkinointi; yritykset; asiakkaat; hakuohjelmat; digitalisaatio; yritysmarkkinointi; markkinointiviestintä; fi=Digitaalinen markkinointi|en=Digital Marketing|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|