Altmanin Z-malli konkurssin selittäjänä – Tutkimus suomalaisella aineistolla - Rönkä, Tuomas (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella, kuinka hyvin Edward Altmanin Z-malli (engl. Z-score model) kykenee ennustamaan konkurssia eli luokittelemaan oikein konkurssi- ja toimivien yritysten välillä viimeaikaisella suomalaisella aineistolla. Tässä mallissa yh-distyvät yrityksen tilinpäätöksestä lasketut painotetut tunnusluvut, joiden summa kuvaa yrityksen konkurssipotentiaalia, kun sitä verrataan ennalta määriteltyyn kriittiseen pis-teeseen. Tutkielmassa laskettiin aineiston yrityksille mallia hyväksikäyttäen Z-arvot ja tarkasteltiin, kuinka hyvin malli luokitteli yrityksiä toimivien ja konkurssiyritysten joukkoon. Myös malliin sisällytettyjen yksittäisten tunnuslukujen eroja näissä kahdessa yritysjoukossa tarkasteltiin lähemmin. Tutkielman aineisto koostui suomalaisten yritysten tilinpäätöksistä vuosilta 2001 – 2006. Aineisto hankittiin Suomen asiakastieto Oy:n Voitto + -tietokannasta Vaasan Yli-opiston kautta. Otokseen kuului yhteensä 92 yritystä, joista puolet oli konkurssi- ja puo-let toimivia yrityksiä. Konkurssiyritysten toimivat vastinparit valittiin yrityksen toimi-alan ja koon perusteella. Tutkimustulosten mukaan Altmanin Z-malli toimii kohtalaisesti luokitellessaan yrityk-siä konkurssi- ja toimivien yritysten luokkaan. Yhtä vuotta ennen konkurssia malli luo-kitteli oikein 82 prosenttia yrityksistä ja kahta vuotta ennen 74 prosenttia. Mallin luokit-telukyky heikkeni edelleen mitä kauemmas konkurssihetkestä mentiin, ja luokittelutu-loksia kolme ja neljä vuotta ennen konkurssia voidaankin pitää heikkoina. Merkittä-vimmät erot mallin tunnusluvuista kahden yritysjoukon välillä olivat tunnusluvussa, joka on laskettu tuloksen ennen korkoja ja veroja sekä pääoman suhteena. Tulos oli odotettu, koska tällä suhdeluvulla on Z-mallissa suurin yksittäinen painoarvo.
Keywords: Konkurssi; Z-malli; tunnusluku; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|