Rahantekokone vai perheenjäsen? : Raviurheilun diskurssit ja hevosen representaatiot Hevosurheilu-lehden pääkirjoituksissa 2010-luvulla - Lehtonen, Emilia (My University, 2021)
Eläinten hyvinvointi kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Vanhoja toimintamalleja kyseenalaistetaan, eikä eläinten hyödyntämistä ihmisten tarpeiden täyttämiseen pidetä enää automaattisesti hyväksyttävänä. Myös hevosurheilu, ja etenkin raviurheilu, on saanut osansa kritiikistä. Raviurheilulla on Suomessa pitkät perinteet, ja se on merkittävä osa suomalaista hevostaloutta. Lajin suosio valtaväestön keskuudessa on kuitenkin laskenut, kuten myös sen medianäkyvyys. Lajia on kritisoitu muun muassa siitä, ettei hevosten käyttäminen vedonlyöntikohteena vastaa nyky-yhteiskunnan arvoja. Huolta aiheuttavat siis hevosten hyvinvointi ja toisaalta myös rahapelaamisen negatiiviset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Toistaiseksi laji on kuitenkin säilyttänyt paikkansa Suomessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten raviurheilua koskevat puhetavat ovat muuttuneet 2010-luvun aikana. Aineisto koostuu raviurheilun eräänlaiseksi päämediaksi laskettavan Hevosurheilu-lehden pääkirjoituksista, joita tähän tutkimukseen on kerätty yhteensä sata, kymmenen jokaiselta vuodelta. Aineistoa tarkastellaan kriittisen diskurssianalyysin viitekehyksen kautta, ja huomio kiinnitetään erityisesti siihen, miten hevonen teksteissä representoidaan ja minkälaisia vastuullisuuden merkityksiä diskursseihin liittyy. Aineistosta oli havaittavissa neljä vallitsevaa diskurssia: sosiaalisen kokemuksen diskurssi, huippu-urheilun diskurssi, pelikohteen diskurssi sekä kehittyvän lajin diskurssi. Vuosikymmenen alussa vahvimmillaan oli pelikohteen diskurssi, jossa raviurheilu ja hevoset kuvataan ensisijaisesti vedonlyöntikohteena. Sosiaalisen kokemuksen diskurssissa laji nähdään ihmisiä yhdistävänä tekijänä, ja huippu-urheilun diskurssissa nostetaan esiin sen urheilullinen anti ja rakennetaan hevosista kuvaa huippu-urheilijoina. Kehittyvän lajin diskurssissa pääpaino on raviurheilun tulevaisuuden tekijöissä. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että hevosen hyvinvointi nousee aineistossa sitä merkittävämmäksi teemaksi, mitä pidemmälle vuosikymmen etenee. Vastavuoroisesti rahapelaamiseen liittyvät tekstit vähenevät. Tämän voidaan nähdä olevan linjassa sen yhteiskunnallisen keskustelun kanssa, jota eläinten hyvinvoinnista ja rahapelaamisesta on käyty. Käytössä olleen aineiston ja siitä saatujen tulosten perusteella voidaan siis päätellä, että raviurheilun parissa pyritään vastaamaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen paineeseen ja sopeutumaan niihin uusiin normeihin, joita eläinurheilulajeille asetetaan. Olennaisena pidetään sitä, että kilpailusuoritusten lisäksi esille nostetaan se, miten hevosia esimerkiksi hoidetaan.
Keywords: raviurheilu; hevosurheilu; diskurssianalyysi; vastuullisuus; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in organizations|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|