Henkilöstöriskit osana yrityksen jatkuvuuden hallintaa - Kaasinen, Suvi Anniina (My University, 2010)
Tässä empiirisessä tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten kokoluokaltaan keskisuuret suomalaiset yritykset tunnistavat, ennakoivat ja kykenevät varautumaan henkilöstöriskeiltä. Tutkimuksessa selvitetään erilaisten riskien painottumista ja niiden merkittävyyttä yritysten jatkuvuudenhallinnalle. Tutkimus rakentuu eri tutkimusaineistosta muodostuvan triangulaation varaan. Organisaatioiden henkilöstöä voidaan nimittää samanaikaisesti sen parhaaksi kilpailuvaltiksi että sen suurimmaksi riskiksi. Ihmistä voidaankin kuvata erääksi vaikeimmin ennakoitavissa olevista resursseista. Yrityksen riskienhallinnan tehtävänä on ennakoida, suunnitella ja hallita henkilöstöön liittyviä riskejä. Henkilöstöriskeillä tarkoitetaan organisaation henkilöstöön kohdistuvia uhkia, jotka voivat saada alkunsa organisaation sisällä tai syntyä sen ulkopuolella. Myös henkilöstön oma toiminta voi saada aikaan toimintaa uhkaavia tilanteita. Erityisesti avainhenkilöasemassa olevan työntekijän menettämisellä voi olla merkittäviä vaikutuksia organisaation päivittäiseen toimintaan. Tutkimuksen empiirisen osion aineisto on saatu neljästä yrityksestä, joita ovat: Bodim Port Oy, SA-TU Logistics Oy, Varte-yhtiöt sekä nimettömänä esiintyvä yritys X. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tietoriskeillä on kasvava rooli henkilöstön toiminnassa. Tutkimuksessa pyritään kuvaamaan ilmi tulleita erilaisia riskienhallinnan käytäntöjä. Muita ajankohtaisia tutkimuksesta noussseita henkilöstöriskien hallinnan aiheita ovat etenkin huolellisesti suoritettu rekrytointi sekä henkilöstön sitouttaminen.
Keywords: Henkilöstöriski; henkilöstö; riskienhallinta; riski; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|