VANHUSTEN VERKKOKAUPUNKI - Vanhuksille suunnattujen kunnallisten verkkopalveluiden tarkastelua - Halonen, Juha (My University, 2012)
Tutkielma käsittelee vanhuksille suunnattujen kunnallisten verkkopalveluiden sisältöä ja verkkopalveluiden tuotantoa. Tutkimuksen kohteena olevia kunnallisia vanhusten verkkopalveluita tarkastellaan yhdentoista suomalaisen kunnan verkkosivujen vanhusten palveluiden kautta, kartoittaen niiden tarjoamien vanhusten verkkopalveluiden sisältöä, määrää ja verkkopalveluominaisuuksia. Verkkopalveluiden ja erityisesti vanhusten verkkopalveluiden tuotantoa ja tulevaisuutta kartoitetaan kyselytutkimuksella, joka lähetettiin kohdekuntien vanhusten palveluista vastaaville henkilöille. Tutkimuksen kirjallisuusosassa tutustutaan vanhusten viestintävalmiuksiin, mitä ne ovat, millainen on kohderyhmän tämän hetkinen tilanne ja millaisena niiden tulevaisuus nähdään. Kirjallisuusosassa tutustutaan lisäksi kuntien palveluita ohjaavaan lainsäädäntöön, ohjeistuksiin ja suosituksiin. Tutkielman tavoitteena on luoda yleiskuva vanhusten verkkoviestintävalmiuksista eli mahdollisuuksista, motivaatiosta ja taidoista käyttää Internetiä ja sen sisältämiä palveluita, kuntien tarjoamien vanhusten verkkopalveluiden sisällöstä sekä kyseisten verkkopalveluiden tuottamisesta tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Yhtenä näkökulmana on tarkastella vanhusten verkkopalveluissa käytettyjä niin sanottuja verkkopalveluominaisuuksia. Tutkielmassa määritellään vanhuus, verkkoviestintävalmiudet, verkkopalveluominai-suudet, kunnalliset vanhusten palvelut ja tarkastellaan nykytilaa näiden käsitteiden kautta.
Keywords: Vanhuus; vanhukset; verkkopalvelut; verkkopalveluominaisuudet; kuntien vanhusten palvelut; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|