Yrittäjäprofiilien yhteys yrityksen menestykseen - tutkimus Atrian maatilayrityksistä - Riihimaa, Pekka (My University, 2015)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää Atrian yhteistyökumppaneina toimivien maatilayrittäjien yrittäjäprofiilit sekä niiden yhteys maatilayritysten taloudelliseen suorituskykyyn ja menestykseen. Aineisto hankittiin maatiloille sähköisesti lähetetyllä kyselylomakkeella, johon vastasi 124 yritystä. Näistä tutkielmaan otettiin lopulta mukaan 112 yritystä, sillä vain niiltä oli saatavilla tarvittavat taloudelliset tiedot tunnuslukujen laskemista varten. Tutkimusmenetelminä käytettiin faktorianalyysiä sekä erilaisia tilastollisia testejä. Maatalouden ala on kokenut monia muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Menestyäkseen maatilan omistajilta odotetaan yhä enemmän yrittäjämäisiä ominaisuuksia. Monilla tiloilla on kuitenkin ollut vaikeuksia sopeutua maatalouden jatkuviin muutoksiin. Näiden haasteiden vuoksi onkin erittäin tärkeää tutkia, mitkä maanviljelijöiden yrittäjämäiset ominaisuudet ovat mahdollisesti sellaisia, jotka auttavat yritystä kehittymään ja menestymään. Tutkielmassa päädyttiin neljän faktorin ratkaisuun. 1. profiilin yrittäjät nimettiin liiketoimintaa laajentaviksi yrittäjäksi. He pyrkivät kasvattamaan yritystään sekä palkkaamaan työntekijöitä. 2. profiili nimettiin riskinottajiksi. Nämä yrittäjät eivät välttele riskejä ja he pyrkivätkin menestymään aggressiivisella liiketoiminnalla. 3. profiilin yrittäjät nimettiin kunnioitusta ja itsenäisyyttä arvostaviksi yrittäjäksi. He pitävät tärkeänä henkisten paineiden vähyyttä sekä mahdollisuutta päättää itse asioista. 4. profiili eli ulkoista tukea hakevat yrittäjät luottavat päätöksissä ulkopuolisten henkilöiden neuvoihin. Tunnuslukujen osalta profiilin 2. yrityksillä oli paras käyttökate, koko pääoman tuottoprosentti sekä omavaraisuusaste. Profiilin 1. yrityksillä oli heikoin velkojen ja käyttökatteen suhde, kokonaispääoman tuottoprosentti sekä omavaraisuusaste. Profiilin 3. yrityksillä oli paras velkojen ja käyttökatteen välinen suhde, mutta heikoin käyttökateprosentti. Profiililla 4. käyttökateprosentti oli taas tutkimusjoukon paras, mutta euroissa mitattu käyttökate oli selvästi heikoin. 2. profiilin hyvistä luvuista huolimatta ei voitu tehdä johtopäätöksiä, että tietyn profiilin yritykset menestyisivät paremmin kuin muut.
Keywords: maatilayrittäjä; yrittäjäprofiili; faktorianalyysi; tunnusluvut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|