Kuntauudistuksen tuhokirveistä nikkarin vasaroihin. Maakuntalehtien kannanotot kuntauudistukseen - Hakala, Marianne (My University, 2014)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisen kannan maakuntalehdet ovat ottaneet vuonna 2011 aloitettuun kuntauudistukseen. Tutkimusaineistona ovat Aamulehden, Ilkan ja Kouvolan Sanomien kuntauudistusta käsittelevät pääkirjoitukset ajalta 1.1.–20.6.2012. Vertailen lehtien kantoja tutkimalla, millaisia argumentteja niiden pääkirjoituksissa on esitetty kuntauudistuksesta. Tarkastelen myös, mikä vaikuttaa lehtien kannanottoihin. Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu politiikan journalismille sekä retoriikan ja argumentaation teorioille. Olen jakanut aineiston argumentit neljään luokkaan, jotka ovat osittain päällekkäisiä. Luokista kolme ilmaisee eri tavoin lehden kantaa, joko suorilla kannanotoilla, kritisoimalla tai neuvomalla. Kantaaottavat argumentit olen jakanut kuntauudistusta puoltaviin ja vastustaviin argumentteihin ja kritiikkiä sisältävät argumentit kuntauudistuksen puolustajia kritisoiviin ja vastustajia kritisoiviin argumentteihin. Neuvonannot olen eritellyt sen mukaan, esitetäänkö jollekin henkilölle tai taholle toimintakehotuksia vai annetaanko kuntauudistuksesta yleisiä ratkaisuehdotuksia. Neljänteen luokkaan olen koonnut alueelliset argumentit. Luokan tarkoituksena on tuoda ilmi, kuinka paljon ja miten lehdet ottavat kantaa kuntauudistukseen maakunnan näkökulmasta. Sekä kvantitatiivinen että kvalitatiivinen analyysi tuovat esille selviä eroja lehtien kannoissa. Aamulehden kanta kuntauudistukseen näyttäytyy selvästi myönteisenä ja Ilkan kielteisenä, kun taas Kouvolan Sanomat näyttää kallistuneen vain hieman kuntauudistuksen puolelle. Kouvolan Sanomien kanta oli selvästi neutraalein ja Aamulehden kärjekkäin. Maakunnan näkökulmasta kuntauudistukseen otettiin eniten kantaa Aamulehdessä. Pääosin lehdet ilmaisivat kantansa rivien välissä neuvojen ja kritisoinnin muodossa. Suoria kannanottoja oli selvästi muita argumenttiluokkia vähemmän, ja lehdet näyttivät vältelleen alueellisia ja liian yksityiskohtaisia kannanottoja. Tutkimuksessa nousi esille lehtien kantaan vaikuttavina tekijöinä niiden kunta- ja puoluetaustat, tasapainoilu maakunnan ristiriitaisten mielipiteiden välillä ja pääkirjoituksen laji. Taustasta riippumatta lehdet näyttivät kuitenkin pitävän tarpeellisena ottaa kuntauudistukseen kantaa.
Keywords: argumenttianalyysi; kuntauudistus; maakuntalehti; pääkirjoitus; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|