Sustainable LCA of biofuels. Comparison of different types of biofuels in their life cycle stages - Salmi, Tiina (My University, 2009)
Maapallon lämpeneminen on jo tänä päivänä todellinen ongelma ja on aika löytää uusia energiamuotoja fossiilisten polttoaineiden tilalle. Fossiilisten polttoaineiden lähteet ovat jo ehtymässä, mikä ei ainoastaan aiheuta hinnan nousua vaan myös tulee luomaan energiakriisin lähitulevaisuudessa. Tämän pro gradu- tutkielman tarkoitus on luoda sekä analysoida kestävä elinkarianalyysi biopolttoaineille. Tutkielman teoreettinen osuus tarkastelee elinkaarianalyysiä ja sen eri malleja, eritoten elinkaarianalyysin eri vaiheita, sekä elinkaari analyysin kehystä. Nämä kaksi mallia otetaan esille siksi koska ne esittävät isoa roolia luodessa empiiristä tutkimusta. Bioenergia lähteet on jaettu viiteen pääkategoriaan; biokaasut, biopolttonesteet, biomassat, turve sekä puupohjaiset biopolttoaineet. Nämä kategoriat valittiin siitä syystä, että ne ovat vertailu kelpoisia sekä sisäisesti kategoriassa että ulkoisesti keskenään. Tämä pro-gradu tutkielma on luonnoltaan eksploratiivinen ja on siksi tulkittava alustavaksi pohjatutkimukseksi joka toimii suunnan antajana jatkotutkimuksille. Materiaalin keräys empiria osioon suoritettiin syvähaastatteluiden kautta. Haastateltavana oli jokaisen biopolttaine kategorian erikoisasiantuntijoita. Haastattelun löydökset toimivat pohjana luodessa empiiristä analyysiä jokaisesta biopolttaine kategoriasta sekä sen kestävästä elinkaaresta. Empiirisen osion lopputulokset ja niiden yhteenveto osoittaa että eri biopolttoaine muotoja pystyy ja kannattaa käyttää energialähteenä koska yksikään ei voi täysin korvata tällä hetkellä fossiilisia polttoaineita. Myös biopolttoaineiden hyvät sekä huonot puolet osoittavat tarpeen lisätutkimuksille jotta saadaan syvempi käsitys jokaisesta biopolttoaine muodosta.
Keywords: Kestävä kehitys; bioenergia; biopolttoaineet; elinkaarianalyysi; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|