Itä-Eurooppaan suuntautuviin yritysostoihin liittyvät motiivit ja päätöksenteko - Case Rautaruukki Oyj. - Lehmuskoski, Juuso-Kustaa (My University, 2008)
Tämä tutkimus tutkii Itä-Eurooppaan suuntautuviin yritysostoihin liittyviä motiiveja ja päätöksentekoa. Tavoitteena on nostaa esiin niitä tekijöitä, jotka tekevät yritysoston sopivimmaksi investointimuodoksi Itä-Euroopan kontekstissa. Tutkimus pyrkii hahmottamaan erilaisten motiivien vaikutusta yritysostoon ja ostokohteen valintaan. Tutkimuksen perusteella kyettiin vahvistamaan aiempien tutkimusten esittämiä motiiveja, mutta myös ristiriitaisia tuloksia havaittiin. Tärkeimmäksi tekijäksi investointimuotoa valittaessa Itä-Euroopan markkinoilla näyttäisi olevan aikadimensio. Merkittävimpiä motiiveja yritysostoille olivat alueen taloudellisen kasvun mahdollistama tuotto ja markkinaosuuden kasvattaminen. Tutkimuksen empiriaosassa vertailtiin aiempien teorioiden ja tutkimusten esittämiä motiiveja Rauta ruukin motiiveihin. Motiiveja kerättiin ensin yleisellä tasolla, jonka jälkeen niitä verrattiin aiemman kirjallisuuden esittämiin Itä-Euroopan kontekstin motiiveihin. Molempia edellisiä verrattiin empiriaosassa tutkimusta varten kerätyn datan tuottamiin tuloksiin Rautaruukin motiiveista liittyen Itä-Euroopan yritysostoihin.
Keywords: investointimuoto; Itä-Eurooppa; motiivit; yritysosto; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|