Paikkatietojärjestelmät: Katsaus kuntien verkossa tarjoamiin paikkatietopalveluihin - Peltoniemi, Antti (My University, 2012)
Paikkatieto on maantieteellisiin koordinaatteihin kytkettyä ominaisuustietoa. Paikkatietoa on tallennettuna erilaisissa tietokannoissa ja –varastoissa koordinaattitietojen perusteella. Paikkatieto on tietoa kohteista, joiden paikka tunnetaan maan pinnalla. Paikannettua kohdetta tai ilmiötä kuvaavan sijaintitiedon ja ominaisuustiedon muodostama kokonaisuus yhdistämällä saadaan paikkatieto. Paikkatietojärjestelmä koostuu laitteista, ohjelmistoista, paikkatietoaineistoista, proseduureista, järjestelmien käyttäjistä ja tietoverkosta. Tässä pro gradu -tutkielmassa tehdään kirjallinen katsaus paikkatietojärjestelmiin. Aineistona toimii alan kirjallisuus, internetissä olevat artikkelit ja kuntien verkkosivut. Tässä tutkimuksessa tavoitteena on selvittää ja havainnollistaa paikkatietojärjestelmien toimintaa ja toimintaperiaatteita yleisellä tasolla. Tutkimuksen tavoitteena on tehdä katsaus kuntien kansalaisille internetissä tarjoamiin paikkatietopalveluihin ja tehdä tarjonnasta nykytilannetta kuvaava yhteenveto. Tarkasteltavat kunnat on valittu koon mukaan Suomen mittakaavassa jaoteltuna karkeasti suuriin, keskikokoisiin ja pieniin kuntiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suuremmat kunnat tarjoavat monipuolisempia paikkatietopalveluja asukkailleen kuin pienet. Tutkimuksessa havaittiin myös kansallisen paikkatietostrategian ansiosta kehitystä kuntien paikkatietopalveluissa.
Keywords: Paikkatieto; Paikkatietojärjestelmä; Paikkatietopalvelut; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|