”Sustakin voi tulla pörssisijoittaja yhden iltapäivän aikana” : Sijoittamisen aloittamiseen liittyvien TikTok-videoiden retoriikka - Kanerva, Nea (My University, 2026)
Sijoittaminen on ollut jo pitkään suosittu aihepiiri sosiaalisen median sisällöissä. Tätä ovat edistäneet esimerkiksi finfluensserit (engl. financial influencers, finfluencers), jotka ovat sijoittamiseen keskittyviä sosiaalisen median vaikuttajia. Vaikuttajien ja sosiaalisen median sisältöjen on useista näkökulmista osoitettu vaikuttavan yleisön ostopäätöksiin ja esimerkiksi sijoituskäyttäytymiseen. Näin asiat, joista puhutaan, ja tavat, joilla asioista puhutaan, voivat vaikuttaa yleisön käsityksiin sosiaalisessa mediassa käsiteltävistä aiheista. Tämä korostaa vaikuttajien vastuullista roolia eri-laisten merkitysten muodostajina ja välittäjinä, mutta myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvan puheen tutkimisen tärkeyttä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten sijoittamisen aloittamisen kannattavuutta perustellaan sijoittamiseen keskittyneillä TikTok-tileillä. Tarkastelun kohteena ovat sijoitusaiheista sisältöä julkaisevat TikTok-tilit Mimmit sijoittaa sekä Sijoituskästi. Tutkimusaineisto sisältää yhteensä 14 TikTok-videota, jotka on julkaistu aikavälillä 9.11.2022-19.1.2026. Tutkimuksen tavoitteen saavuttamiseksi aineiston analyysi koostuu kahdesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään havaitsemaan, millaisia syitä sijoittamisen aloittamiselle annetaan. Perustelujen havaitsemiseksi aineiston tarkastelussa pyritään keskittymään siihen, miksi sijoittaminen tulisi aloit-taa, millaisia hyötyjä siitä on ja mihin se voi mahdollisesti johtaa. Kun sijoittamisen aloittamiseen kannustavat syyt on tunnistettu, aineistoa tarkastellaan retorisen analyysin avulla. Aineiston analyysin toinen vaihe nojaa retoriikan vaikutuskeinojen kolmijakoon eli eetokseen, paatokseen ja logokseen, joiden näkökulmasta pyritään erittelemään, millaista retoriikkaa puhujat hyödyntävät sijoittamisen aloittamiseen kannustavien syiden tukena. Aineistosta havaittiin neljä toistuvaa sijoittamisen aloittamiseen kannustavaa syytä. Analyysin perusteella sijoittaminen tulisi aloittaa, koska sijoittaminen on mahdollista myös sinulle, koska saat itse päättää, miten sijoitat, koska sijoittaminen mahdollistaa vaurastumisen, ja koska korkoa korolle -ilmiö toimii vain, jos sijoittamisen aloittaa. Aineiston analyysin toinen vaihe osoittaa, että TikTok-videoissa hyödynnetään niin eetos-, paatos- kuin logoskeinojakin havaittujen syiden tukena, jotta yleisö saadaan vakuutettua sijoittamisen aloittamisen kannattavuudesta. Multimodaalis-ten elementtien nähdään pääosin vahvistavan puhujien hyödyntämiä vaikutuskeinoja. Videoiden teksteistä sekä puheesta havaittujen erilaisten retoristen tehokeinojen tulkitaan sekä vahvistavan että heikentävän sijoittamisen aloittamiselle annettujen syiden vakuuttavuutta.
Keywords: sijoitukset (talous); sijoittajaviestintä; vaikuttavuus; vaikuttaminen; TikTok; retoriikka; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|