Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen laskentatoimen opiskelijoiden parissa Suomessa - Korvakangas, Karo-Johannes (My University, 2026)
Tekoäly on tämän vuosikymmenen puhuttaneempia teknologioita sekä keskustelu sen kyvyistä ja käyttämismahdollisuuksista ovat vain kiihtyneet vuoden 2022 lopulla julkaistun ChatGPT:n jälkeen. Täysin uusi ilmiö tekoäly ei kuitenkaan ole, vaan ihmisillä on ollut arjessa käytössään erilaisia tekoälyratkaisuja jo pitkään. Varhaisimmat tekoälyyn liittyvät tutkimukset löytyvätkin jo 1940-luvulta. Määritelmänä tekoälyllä voidaan pitää tietokoneen tai robotin kykyä onnistua ihmisille tarkoitetuista tehtävistä. Tekoälyn yhdestä alamuodosta, generatiivisesta tekoälystä, on tullut iso vaikuttaja liiketoimintaympäristöön. Generatiivisen tekoälyn avulla pystytään luomaan uutta sisältöä, kuten tekstiä tai kuvia. Monien yritysten tavoin, myös laskentatoimen ammattilaiset ovat alkaneet nähdä tekoälyn mahdollisuuksia. Tekoälyn on havaittu tarjoavan tukea laskentatoimen koulutukseen ja opiskelijoiden oppimiseen. ChatGPT:n on tutkittu myös kykenevän vastaamaan laskentatoimen erilaisiin koekysymyksiin. Tässä tutkimuksessa lähdettiin selvittämään, miten laskentatoimen opiskelijat hyödyntävät generatiivista tekoälyä Suomessa. Tutkimuksen kautta pyritään löytämään vastaus siihen, kuinka usein laskentatoimen opiskelijat Suomessa käyttävät tekoälyä ja mihin tarkoitukseen. Samalla tutkimus auttaa selvittämään, mistä tekoälyn käyttäminen on saanut alkunsa opiskelijoiden parissa ja miten laskentatoimen opiskelijat näkevät tekoälyn hyödyt ja rajoitukset. Tässä tutkimuksessa luotiin kysely, johon kerättiin vastauksia suomalaisilta laskentatoimen opiskelijoilta. Lopulliseksi aineistoksi muodostui 61 suomalaisen laskentatoimen opiskelijan vastaukset. Tutkimus toteutettiin pääosin määrällisenä regressioanalyysinä, mutta mukana oli myös laadullista teema-analyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että generatiivinen tekoäly on vakiintunut työkalu laskentatoimen opiskelijoiden arjessa Suomessa. Opiskelijat käyttävät tekoälyä erityisesti oppimisen tukena, esimerkiksi teoreettisten käsitteiden selkeyttämisessä, vastausten tarkistamisessa ja hahmottamisen tukena. Tekoälyn koettiin helpottavan ja nopeuttavan opiskelua sekä suurin osa vastaajista arvioi sen parantavan oppimisen tehokkuutta sekä helpottavan vaikeiden aiheiden ymmärtämistä. Kuitenkin opiskelijat ovat tunnistaneet tekoälyn käyttämisen rajoitteita ja riskejä, kuten mahdollisen virheellisten tai perusteettomien vastausten tuottamisen.
Keywords: tekoäly; laskentatoimi; generatiivinen tekoäly; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|