Viljelyä ja varjelua digitaalisesti : Seurakuntien ympäristöviestintä Instagramissa - Hannusaari, Jennika (My University, 2025)
Koko maailmaa koskeva ympäristökriisi herättää huolta. Etenkin nuori sukupolvi pitää ilmasto-ongelmia aikamme suurimpana yhteiskunnallisena huolenaiheena. He ovat se ikäryhmä, johon vaikuttamalla tulevaisuuden maapallo voi olla elinkelpoinen kaikille. Erilaiset yritykset ja yhteisöt toteuttavat ympäristöön liittyvää viestintää hyödyntäen sosiaalista mediaa, josta nuorison parhaiten tavoittaa. Evankelis-luterilaiset seurakunnat Suomessa ovat yksi näistä tahoista. Instagram on useiden seurakuntien päivittäinen viestintäkanava. Visuaalisuuteen painottuvana alustana Instagram on erityisen tehokas kanava muun muassa emotionaaliseen vaikuttamiseen. Seurakuntien ympäristövastuullisuus on sidoksissa kristillisiin arvoihin, ja ne luovat vahvat perusteet ja ainutlaatuisen vaikuttamisen keinojen yhdistelmän ympäristöviestinnän toteuttamisessa. Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, miten seurakunnat pyrkivät vaikuttamaan ympäristöviestinnällään Instagramissa. Aineisto koostuu Lapuan hiippakunnan kolmen suurimman seurakunnan ympäristöviestintään liittyvistä kuvajulkaisuista Instagramissa lähes kahden vuoden ajalta. Nämä seurakunnat ovat Jyväskylän, Seinäjoen ja Vaasan suomalainen seurakunta. Syvemmän käsityksen muodostamiseksi tutkimuksessa selvitään ensin perusasioita evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyen sekä avataan sen arvoja, perustehtävää, viestinnän kokonaisuutta sekä ympäristötavoitteita. Analyysin tueksi teoriaosuudessa käydään läpi retoriikan erilaisia aihealueita visuaalista retoriikkaa painottaen. Koska kyseessä on uskonnollisen yhteisön viestintä, on oleellista huomioida myös yhteisöllisyyden rakentamiseen ja uskontoon liittyvä retoriikka. Aineisto jakautuu kolmeen teemaan, joiden vaikuttamiskeinoja analysoidaan kokonaisuutta edustavien esimerkkijulkaisujen avulla. Analyysissä hyödynnetään yritysraporttien visuaaliseen analysointiin kehitettyä metodologiaa. Tutkimuksessa selviää, että seurakuntien ympäristöviestintä jakautuu kolmeen selkeään teemaan. Ne ovat seurakunnan omaan toimintaan ja lähiympäristöön liittyvä ympäristöviestinä, yhteiskunnallisiin ja globaaleihin asioihin liittyvä ympäristöviestintä, sekä henkilökohtaisen hyvinvoinnin ja luonnon yhdistävä ympäristöviestintä. Ensimmäisessä teemassa korostuu tiedottava, yhteisöllinen ja kasvatuksellinen ote. Globaalin vastuun sekä henkilökohtaisen luontoyhteyden aihepiireissä korostuvat emotionaalinen vaikuttaminen ja uskonnollinen retoriikka. Visuaalisen retoriikan monipuolinen rooli korostuu kaikissa julkaisuissa. Seurakuntien ympäristöviestintäjulkaisut Instagramissa ovat moninaisia, vaikuttavia sekä tukevat monipuolisesti kirkon ympäristötavoitteita. Kehityshaasteina voidaan nähdä seurakuntien ympäristötoimien laajempi esittely, ympäristötyön seurannan ja arvioinnin esiin tuominen sekä infografiikan käyttäminen julkaisuissa vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Keywords: viestintä; seurakunnat; retoriikka; sosiaalinen media; kirkko (instituutio); vaikuttaminen; ympäristöviestintä; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|