ESG:n sisällyttäminen työeläkeyhtiöiden sijoitustoimintaan : Käytännön toimenpiteet vastuullisuuden integroinnissa osaksi sijoitustoimintaa - Hartzell, Eerik Aleksi (My University, 2022)
Työeläkeyhtiöillä on tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa nykyisten ja tulevien ikäpolvien toimeentulon turvaamisessa. Eläkeyhtiöt kantavat näin merkittävää taloudellista vastuuta, johon kuuluu työeläkevarojen tuottava ja turvaava sijoittaminen siten, että sijoitustuotoilla voidaan turvata nykyisten ja tulevien eläkkeiden maksukyky ja toisaalta myös rajata eläkemaksujen korotuspaineita. Tuottavan ja turvaavan sijoitustoiminnan lisäksi sijoitustoiminnassa tulee huomioida myös vastuullisuus. Vastuullisuudesta on viimeisen vuosikymmenen aika noussut kiistaton sijoittamisen megatrendi. Aihe on vaikea tarkasti määritellä ja sitä voi lähestyä hyvin monesta eri tulokulmasta. Selvää on kuitenkin se, että työeläkeyhtiöt suurina institutionaalisina sijoittajina eivät voi väistää aiheen tärkeyttä ja naamioitua vain teoriatason ohjeistuksien, periaatteiden ja säännösten taakse. Vastuullisessa sijoittamisessa tarvitaan konkreettisia käytännön toimia, jotta siinä ylipäätään on mielekkyyttä. Tämä tutkielma tarkastelee sitä, miten suomalaiset yksityiset työeläkeyhtiöt käytännön tasolla huomioivat vastuullisuuden osana sijoitustoimintaansa. Vastuullista sijoittamista on tutkittu paljon ja yleinen konsensus aiheeseen on se, että sillä nähdään olevan positiivinen yhteys sijoitustoiminnan tuottoihin riskienhallinnan näkökulmasta. Vastuullista sijoittamista tutkitaan kuitenkin usein hyvin ylätasolla ja keskitytään lähinnä esittelemään eri näkökulmia aiheesta teoreettisen viitekehyksen kautta. Tässä tutkielmassa keskitytään nimenomaisesti käytännön toimenpiteisiin, joita työeläkeyhtiöt ja niiden sijoitustoiminnan kannalta keskeisimmät sidosryhmät tekevät vastuullisessa sijoittamisessa. Tutkimusaineisto koostuu viidestä teemahaastattelusta työeläkeyhtiöiden asiantuntijoiden, työeläkeyhtiöiden varainhoitajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Jotta voidaan varmistua siitä, että aiheessa päästään pureutumaan riittävän lähelle päivittäistä käytännön tekemistä ja konkretiaa, haastattelut ovat paras tutkimusmetodi. Tutkimus tuo esille sen, kuinka moniulotteinen ja haastava aihe vastuullinen sijoittaminen on, kun siihen liittyviä tavoitteita aletaan toteuttaa käytännön tasolla ja joudutaan punnitsemaan konkreettisesti eri toimintavaihtoehtoja. Yksinkertaista ja kaiken kattavaa toimintatapaa ei ole olemassa. Vastuullista sijoittamista ei voida perustaa ainoastaan ulkopuolisten ESG-luokitusten tai poissulkulistojen seuraamiseen, vaan se on laaja aihe, jota tulee aina tarkastella kokonaisuutena. Kaikki vastuullisen sijoittamisen elementit ovat tärkeitä, mutta painotus on silti tällä hetkellä enimmäkseen ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä asioissa. Tämä liittyy osaltaan siihen, että käytännön mittaristo sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan mittaamiseksi puuttuu tai se on vasta kehittymässä. Hyvä hallintotapa ja sosiaalinen vastuu nähdään myös osin tulevan katetuiksi lainsäädännön ja ohjeistusten noudattamisen kautta, mutta tämä ei toki tarkoita sitä, etteivätkö nämäkin aiheet ansaitsisi merkittävää huomiota.
Keywords: fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|