KIRJANPITOSKANDAALIEN VAIKUTUS TILINTARKASTUKSEEN JA TILINTARKASTUKSEN HINNOITTELUUN - Toppinen, Heikki (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia, vaikuttivatko maailmaa ravisuttaneet kirjanpitoskandaalit tilintarkastukseen ja erityisesti tilintarkastuksen kokonaishintaan. Perinteisistä tilintarkastuspalkkiotutkimuksista poiketen, tutkielmassa tarkastellaan makrotaloudellisien muuttujien eli tässä tapauksessa kirjanpitoskandaalien ja kirjanpitostandardien vaikutus tilintarkastuksen hinnoitteluun. Tutkielman empiirinen aineisto kerätään world scope -tietokannasta, josta valitaan tilintarkastuspalkkioita kahteen eri ryhmään vuosilta 1997–2006. Tilintarkastuspalkkioiden reagointia kirjanpitoskandaaleihin tutkittaan aineistolla, jossa on ryhmä vain Euroopassa julkisesti noteerattuja yrityksiä ja toinen ryhmä, jossa on Euroopassa sekä Amerikassa julkisesti noteerattuja yrityksiä. Tutkimustulokset osoittavat etteivät tilintarkastuspalkkioiden hinnoitteluun vaikuttaneet tässä tutkielmassa ja tällä aineistolla kumpikaan tutkittavista muuttujista. Kirjanpitoskandaalit näkyivät aineistosta keskiarvoja ja mediaaneja laskettaessa, mutta testattaessa Mann-Whitneyn U-testillä eroja ei löytynyt peräkkäisten vuosien väliltä. Kirjanpitostandardien harmonisointityötä tutkittiin samalla testillä kuin aikaisempaakin muuttujaa, mutta tulokset osoittivat, etteivät standardit ole lähentymässä ainakaan tilintarkastuspalkkioiden valossa. Merkitsevyystasona tässä tutkielmassa käytettiin 5 %:n riskitasoa, eivätkä tutkimustulokset jättäneet tulkinnalle varaa, vaan olivat selkeästi tutkimushypoteesit hylkääviä.
Keywords: kirjanpitoskandaali; tilintarkastuksen hinnoittelu; Sarbanes-Oxley -laki; Euroopan Unionin tilintarkastusdirektiivi; US GAAP; IFRS