Poliittinen disinformaatio demokraattisessa yhteiskunnassa : Oikeus vastaanottaa tietoa ja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon - Vähäkangas, Sanni (My University, 2026)
Tutkielma rajautuu analysoimaan sananvapaudesta johdettua poliittista disinformaatiota suhteessa vastaanottavan osapuolen oikeuteen vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Sananvapaus on yksi kansanvallan toteutumista edistävistä oikeuksista, ja se linkittyy vahvasti PL 2 §:n kansanvaltaisuuteen ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Tutkimuskysymys on: Kuinka poliittisen toimijan oikeus levittää tietoa ja ajatuksia suhteutuu vastaanottavan osapuolen oikeuteen vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon poliittisen disinformaation kontekstissa? Tutkielmassa todetaan, että oikeus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon ei ole vain äänestämisen kautta välittyvä tekninen suoritus, vaan se sisältää oletuksen siitä, että äänestyspäätös on "tietoinen ja harkittu" osana äänestäjän kykyä ymmärtää valintojensa seurauksia yleiseen etuun liittyvissä asioissa. Vastaanottaessaan poliittista disinformaatiota, jonka pohjalta äänestäminen tapahtuu, katkeaa kansalaisen todellisen intressin sekä hänen antamansa äänen välinen yhteys. Täten poliittinen disinformaatio katkaisee yhteyden kansalaisen todellisen intressin ja hänen antamansa äänen välillä. Yleisön oikeus vastaanottaa totuudenmukaista tietoa ehdokkaista vaalien alla on olennaista äänestäjien oikeuksien toteutumisen sekä vaaliprosessin eheyden kannalta. Vaaliprosessin eheyden kannalta on olennaista, että kansalaiset pystyvät arvioimaan päätöstensä seurauksia ja tekemään tietoisia ja harkittuja päätöksiä, osallistuessaan äänestämiseen julkisista asioista. EIT tunnistanut, että on tärkeää suojella vaaliprosessin eheyttä äänestystuloksiin vaikuttavilta vääriltä tiedoilta, ja tunnistaa olennaiseksi, että yleisö vastaanottaa totuudenmukaista tietoa, varsinkin vaalien alla. Disinformaatio vääristää poliittista viestintää ja heikentää vaalien rehellisyyttä, mutta vieläkään ei olemassa sitovaa eurooppalaista kehystä, jossa määriteltäisiin, miten vaaleihin liittyvää disinformaatiota voitaisiin käsitellä sekä tehokkaasti että ihmisoikeuksia noudattaen.
Keywords: ihmisoikeudet; perusoikeudet; sananvapaus; demokratia; disinformaatio; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|