Sähköinen laskutus -Verkkolaskutuksen nykytila organisaatioissa - Sukuvaara, Maarit (My University, 2006)
Tutkimuskohteena oli sähköisen laskutuksen nykytila. Verkkolaskutus lisääntyy tällä hetkellä hyvin voimakkaasti, minkä vuoksi tämän tutkimuksen päätarkoituksena oli tutkia verkkolaskujen käyttöä organisaatioiden välisessä liiketoiminnassa. Tutkimus oli tyypiltään teoreettis-empiirinen. Teoreettisessa tutkimuksessa selvitettiin verkkolaskun roolia sähköisessä laskutuksessa, verkkolaskun maksuliikennettä ja käsittelyä taloushallinnossa käyttäen apuna kirjallisia ja sähköisiä tietolähteitä. Tutkimuksen teoreettista tutkimusta täydennettiin empiirisellä tutkimuksella, joka keskittyi verkkolaskujen käyttöön organisaatioissa laskun vastaanottajan näkökulmasta katsottuna. Verkkolaskujen käyttöä erikokoisissa ja eri talouden sektoreilla toimivissa organisaatioissa kartoitettiin sähköpostikyselyn avulla. Kyselyn vastaukset tukevat teoriaosuudessa esiin tulleita tutkimustuloksia, vaikka tutkimusotos jäi pieneksi. Kyselyn vastaukset osoittivat, että verkkolaskutus koetaan organisaation koosta riippumatta helppokäyttöiseksi ja hyödylliseksi, kunhan laskut kulkevat mutkattomasti laskun kierrätyksessä hyödyntäen automaattista kiertoa. Verkkolaskutuksen koettiin nopeuttavan laskutusprosessia huomattavasti. Tärkeimmiksi ongelmakohdiksi tulokset toivat esille useiden verkkolaskustandardien olemassaolon ja perustietojen puuttumisen laskuissa. Paperilaskujen käytön koettiin hidastavan yhä laskutusta. Laskutusjärjestelmien kehittämistä ja niitä käyttävän henkilöstön ammattitaidon ylläpitoa pidettiin tärkeänä. Verkkolaskutukseen liittyvää tutkimusta tulisi tehdä jatkuvasti ja etenkin pienten organisaatioiden osalta. Tähän tutkimukseen ei saatu tietoa pienten organisaatioiden verkkolaskutuksesta.
Keywords: Sähköinen laskutus; verkkolasku; maksuliikenne; sähköinen arkistointi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|