Monikansallisten virtuaalitiimien luottamuksen johtaminen - Isohella, Tuija (My University, 2019)
_____________________________________________________________________ VAASAN YLIOPISTO Johtamisen yksikkö Tekijä: Tuija Isohella Pro gradu -tutkielma: Monikansallisten virtuaalitiimien luottamuksen johtaminen Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri Oppiaine: Henkilöstöjohtamisen koulutusohjelma Työn ohjaaja: Liisa Mäkelä Aloitusvuosi: 2017 Valmistumisvuosi: 2019 Sivumäärä: 102 ______________________________________________________________________ TIIVISTELMÄ: Monikansalliset ja monikulttuurisiksi määritellyt tiimit, jotka sisältävät useita maantieteellisiä, ajallisia ja kulttuurillisia rajoja ovat yleistyneet monilla toimialoilla ja sektoreilla. Luottamuksen johtaminen monikansallisissa virtuaalitiimeissä on yksi merkittävimmistä tiimin menestymiseen vaikuttavista tekijöistä. Tämän mahdollistamiseksi luottamusta lisäävät ja haastavat tekijät tulee tunnistaa ja löytää luottamuksen johtamiseen tarvittavat tiedot ja työkalut. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia tiimin jäsenten kokemusta luottamuksesta ja virtuaalijohtamisesta monikansallisissa virtuaalitiimeissä. Tavoitteena on myös tutkia virtuaalitiimeissä tapahtuvia käytänteitä, mitkä lisäävät luottamusta tai vastavuoroisesti haastavat sekä vähentävät sitä tiedon jakamisen, vuorovaikutuksen ja tietotekniikan näkökulmista tarkasteltaessa. Tutkimuksen tavoitteena on myös tutkia eri kulttuuritaustojen vaikutusta luottamuksen muodostumiseen. Tämä tutkimus koostuu tieteellisestä kirjallisuudesta ja saaduista empiirisistä tutkimustuloksista. Tutkimuksen keskeisimpiä käsitteitä ovat luottamus, virtuaalijohtaminen, virtuaalitiimi ja monikulttuurisuus. Tutkimuksen empiirinen osa on suoritettu laadullisena tutkimuksena. Se on toteutettu haastatteluin, joissa on käytetty puolistrukturoituja teemahaastattelukysymyksiä. Tutkimukseen käytetty aineisto on kerätty haastattelemalla monikansallisesti toimivia kristillisten lähetysjärjestöjen organisaatioita. Tutkimuksen perusteella luottamus näyttää vaikuttavan merkitsevästi monikansallisten virtuaalitiimien johtamiseen. Tutkimus antaa tietoa tutkittavien tiimin jäsenten kokemuksesta, luottamuksesta ja virtuaalijohtamisesta virtuaalitiimeissä. Tutkimuksen perusteella luottamuksen johtaminen muodostuu erilaisista käytänteistä, jotka lisäävät tai vähentävät luottamusta sekä tuovat haasteita. On olemassa konkreettisia asioita, joilla luottamukseen voidaan vaikuttaa monikansallisten virtuaalitiimien luottamuksen johtamisessa. Tärkeää on tunnistaa ja kehittää monikansallisten virtuaalitiimien luottamuksen johtamista ja näin saavuttaa yhä menestyksellisempää tiimityöskentelyä. Virtuaalitiimin jäsenten eri kulttuuritaustat nähdään voimavarana, josta on hyötyä eri työtehtävä konteksteissa, vaikka eri kulttuurien välillä haasteitakin ilmenee. Monikansallisten virtuaalitiimien jäsenten omaan käyttäytymiseen näyttäisi kuitenkin virtuaalitiimin sisällä vaikuttavan paljon organisaation oma toimintakulttuuri ja konteksti missä he toimivat. ______________________________________________________________________AVAINSANAT: Luottamus, Virtuaalijohtaminen, Virtuaalitiimi ja Monikulttuurisuus
Keywords: luottamus virtuaalijohtaminen virtuaalitiimi monikulttuurisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|