Vastuullisuusraportointiin vaikuttavat yrityksen ja toimialan piirteet Yhdysvalloissa - Juntura, Peppi (My University, 2021)
Vastuullisuusraportointi on ollut kasvussa viimeisten vuosikymmenten ajan, ja sidosryhmien kiinnostus yritysvastuuta kohtaan on luonut paineen yrityksille raportoida toiminnastaan. Taloudellisen raportoinnin lisäksi yrityksien odotetaan raportoivan yritysvastuustaan vastuullisuusraportoinnin muodossa. Yrityksien sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät ovat yhä tietoisempia ympäristöllisistä ja yhteiskunnallisista kysymyksistä, joihin ne odottavat yrityksien vastaavan. Näiden muutoksien seurauksena, yritysvastuuseen kuuluu nykyään taloudellisen ja laillisen vastuun lisäksi eettinen ja filantrooppinen vastuu. Aikaisemmissa tutkimuksissa motiiveja vastuullisuusraportoinnille on pohdittu legitimiteetti- ja sidosryhmäteorioiden avulla. Nämä teoriat muodostivat tämän tutkielman teoreettisen viitekehityksen. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella, onko yrityksen ja toimialan piirteillä vaikutusta yrityksen vastuullisuusraportointiin. Yrityksen piirteistä tarkastellaan yrityksen koon ja kannattavuuden vaikutusta vastuullisuusraportointiin ja toimialan kannalta toimialaherkkyyden vaikutusta. Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty lukuisista eri näkökulmista ja eri aineistoilla. Tässä tutkielmassa keskitytään maantieteellisesti Yhdysvaltain vastuullisuusraportointiin, missä raportointi on hyvin vähän säänneltyä. Aineisto koostuu Yhdysvaltain Dow Jones Composite Average- indeksillä esiintyneistä yrityksistä. Yrityksien vastuullisuusraportoinnin tasoa arvioidaan Refinitiv ESG Score ja ESG Combined Score pisteytyksillä. ESG Score perustuu ympäristö- ja sosiaalivastuun ja hyvän hallintotavan arviointiin. Vastuullisuuden kokonaispisteytys, ESG Combined Score, arvioi yrityksien suoritusta yllä mainittujen näkökulmien ja mahdollisten ristiriitojen summana. Ristiriitaisuudet voivat liittyä esimerkiksi yhteiskunnallisiin ongelmiin ja ihmisoikeuksiin, jotka voivat aiheuttaa yritykselle mainehaittaa ja alentaa yrityksen vastuullisuuden pisteytystä. Selittävinä muuttujina käytettään yrityksen kokoa, kannattavuuden tunnuslukua, ROA ja toimialaherkkyyden dummy-muuttujaa. Tutkielman empiirinen osa on suoritettu lineaarisen regressioanalyysin avulla. Vastuullisuusraportointia on mitattu vastuullisuuspisteytyksellä (ESG Score) sekä vastuullisuuden kokonaispisteytyksellä (ESG Combined Score). Nämä selitettävät muuttujat ovat muodostaneet erilliset regressioyhtälöt. Jälkimmäisen regressioyhtälön selitysaste jää liian matalaksi, jonka vuoksi tutkielman hypoteeseja on tarkasteltu vastuullisuuspisteytyksen (ESG Score) avulla. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että yrityksen suurempi koko parantaa vastuullisuusraportoinnin tasoa. Poiketen aikaisemmista tutkimuksista, yrityksen kannattavuuden ja toimialaherkkyyden vaikutuksesta vastuullisuusraportointiin ei saatu tilastollista vahvistusta.
Keywords: yritysvastuu; legitimiteetti; sidosryhmät; raportointi; vastuullisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|