Moniammatillisen yhteistyön kompleksisuus lastensuojelussa : Tulkitseva käsiteanalyysi - Rajala, Sara Netta (My University, 2022)
Moniammatillista yhteistyötä tehdään sellaisissa tilanteissa, joissa asiakas tarvitsee samanaikaisesti usean eri palveluntuottajan palveluja. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla ja lastensuojelutyössä korostuu tarve eri ammattilaisten väliselle yhteistyölle. Moniammatillinen yhteistyö ei kuitenkaan ole aina helppoa ja vaatii onnistuakseen monia asioita. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä moniammatillisesta yhteistyöstä tarkastelemalla sitä kompleksisuusajatteluun liittyvien käsitteiden kautta, joista tässä tutkielmassa korostuvat kompleksinen adaptiivinen systeemi, epälineaarisuus, emergenssi, itseorganisoituminen ja palauteprosessit. Tutkielmassa tarkastellaan myös pirullisen ongelman käsitettä ja sen kytkeytymistä moniammatillisen yhteistyön käsitteeseen. Edellä mainittuja käsitteitä analysoidaan lastensuojelun kontekstissa. Tutkielma on tulkitseva käsiteanalyysi, joka rakentuu niin, että Walkerin ja Avantin käsiteanalyysin mallin mukaisesti tarkastellaan moniammatillisen yhteistyön käsitettä, jonka jälkeen analysoidaan kompleksisuuden ilmenemistä moniammatillisessa yhteistyössä. Tutkielman aineisto koostuu suomalaisista ja kansainvälisistä tutkimuksista sekä tieteellisistä artikkeleista. Aineisto on valittu hermeneuttisen kehän periaatteen mukaisesti niin, että sen avulla on mahdollisuus löytää vastauksia asetettuihin tutkimuskysymyksiin. Eli käytännössä valitut käsitteet ovat ohjanneet aineiston hankintaa, ja tutkielma etenee hermeneuttisen kehän periaatteen mukaisesti. Tutkielman analyysin pohjalta voidaan tehdä johtopäätös, että lastensuojelun moniammatillinen yhteistyö on onnistuessaan hyödyllistä niin asiakkaalle kuin ammattilaisillekin. Käytännössä lastensuojelun moniammatillinen yhteistyö saattaa kuitenkin olla kompleksista johtuen asiakkaan yhteen kietoutuneista ongelmista sekä eri ammattialojen edustajien vuorovaikutukseen liittyvästä kompleksisuudesta. Kompleksisuuteen liittyvä epälineaarisuus vaikeuttaa tilanteiden arviointia, joka tuo haasteita ammattilaisten päätöksentekoon. Lastensuojelun parissa tehtävä työ voidaan aineiston perusteella nähdä myös pirullisena ongelmana, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan useita eri näkökulmia. Onnistuneeseen moniammatilliseen yhteistyöhön tarvitaan tutkielman tulosten perusteella luottamusta, joustavuutta, yhteisiä tavoitteita sekä onnistunutta tiedonvaihtoa. Kompleksisuus voidaan nähdä luonnollisena osana sosiaalisia systeemejä, jollaiseksi myös moniammatillinen yhteistyö voidaan luokitella.
Keywords: moniammatillisuus; lastensuojelu; yhteistyö; kompleksisuus; käsitteet; vuorovaikutus; käsiteanalyysi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|