TEKIJÄNOIKEUDET YKSITYISELLÄ TURVALLISUUSALALLA - Turvallisuussuunnitelman tekijänoikeussuoja - Engbom, Simo (My University, 2011)
Yksityinen turvallisuusala on kasvanut viimeisinä vuosikymmeninä voimakkaasti ja sen lainsäätely on kehittynyt vauhdikkaasti koko alan kehityksen kanssa. Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien määrät sekä asiakasmäärät ovat myös kasvaneet voimakkaasti, vuonna 2009 tapahtumissa vieraili varovasti arvioiden yli 2 miljoonaa suomalaista. Turvallisuussuunnittelu on saanut myös entistä enemmän merkitystä tapahtumien järjestämisessä, niin järjestäjän kuin viranomaisten näkökannalta. Turvallisuussuunnitelma on laadukkaasti tehtynä tärkeä ja arvokas kilpailuvaltti turvallisuusalan yritykselle. Tässä tutkielmassa on lähdetty selvittämään turvallisuussuunnitelman suojaamista tekijänoikeuksilla ja muilla mahdollisilla suojaustoimenpiteillä luvattoman edelleen käytön ja väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Tutkimuksen fokus on yksityisellä turvallisuusalalla, erityisesti yleisötilaisuuksien turvallisuussuunnitelmien suojaamisessa tekijänoikeuslain avulla. Tutkimuksen välineenä käytetään lainsäädännön tulkintaa sekä vertailevaa oikeustapaustutkimusta. Suomalaisissa oikeusistuimissa ei ole käsitelty koskaan turvallisuussuunnitelman teoskynnyksen ylittymistä, joten oikeustapausanalyysi on toteutettu soveltaen. Valitut oikeustapaukset on pyritty ottamaan sellaisilta aloilta, että ne olisivat mahdollisimman relevantteja vertailtavia. Tutkimuksessa myös selostetaan niin yksityisen turvallisuusalan kuin tekijänoikeuksien lainsäädäntöä ja historiaa sekä tutkimukseen keskeisesti liittyviä muita lakeja ja asetuksia. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään muita mahdollisia talousoikeudellisia suojausmenetelmiä turvallisuussuunnitelmalle Yhdistämällä lainsäädäntöä, suomalaista oikeuskirjallisuutta ja relevantteja oikeustapauksia tutkimuksessa, olen esittänyt turvallisuussuunnitelman ylittävän tekijänoikeuslaissa määritellyn teoskynnyksen ja siten saavan tekijänoikeuslain mukaisen suojan väärinkäyttöä vastaan. Ehtona tälle teoskynnyksen ylittymiselle on että turvallisuussuunnitelma on laadittu persoonallisia ilmaisuja, rakenteita ja sanamuotoja käyttäen itsenäiseksi teokseksi.
Keywords: tekijänoikeudet; teoskynnys; turvallisuussuunnitelma; yksityinen turvallisuusala; fi=Talousoikeus|en=Business Law|