Virtuaalivaluuttojen verotus : Virtuaalivaluutan käsite ja virtuaalivaluutoista saatu tulo elinkeinoverotuksessa - Marttila, Sara (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkastelleen virtuaalivaluuttojen verotusta elinkeinoverotuksen näkökulmasta. Tämän pohjalta tarkastelussa on erityisesti virtuaalivaluutan käsite ja tämän käsitteen esiintyminen elinkeinotoiminnan verotuksessa. Virtuaalivaluutan laaja käsite aiheuttaa verotuksen osalta vielä tulkintaongelmia ja varsin vähäisen sääntelyn ja virtuaalivaluuttojen teknologisten sovellutuksien nopean kehityksen vuoksi nämä tulkintaongelmat eivät todennäköisesti ole vähenemässä, vaan pikemminkin pinnan alla on vielä varsin paljon piilossa olevia vero-oikeudellisia kysymyksiä ja uusia kysymyksiä syntyy virtuaalivaluutan käsitteen ja lainsäädännöllisen viitekehyksen kehittyessä. Tutkimus on oikeusdogmaattinen, eli lainopillinen tutkimus. Virtuaalivaluutoille ei ole olemassa määritelmää elinkeinoverolaissa, joten tarkasteltavaksi tulee lain sanamuoto. Verotuksessa virtuaalivaluutaksi määritellään pääsääntöisesti digitaalinen arvo, joka määritellään lain virtuaalivaluutan tarjoajista 2.1 §:ssä. Virtuaalivalutta on vaihdannan väline, mutta ei ole virallinen lailliseen maksuvälineeseen rinnastettavissa. Joskin sitä voidaan käyttää elinkeinottominansa sopimukseen perustuvana maksuvälineenä, mutta yleisesti se esiintyy elinkeinotoiminnassa sijoituskohteena. Ongelman virtuaalivaluutan nykyisen määritelmän laajuudelle on esimerkiksi se, että virtuaalivaluuttoja on varsin monta erilaista ja uusien luominen ei ole tavatonta. Markkinoille ilmestyy koko ajan monia instrumentteja, joita markkinoidaan määritelmällä virtuaalivaluutta, vaikka ne eivät todellisuudessa ole virtuaalivaluuttoja. Elinkeinoverotuksen yksi olennaisista periaatteista on laaja tulokäsite, jonka mukaisesti EVL tulokäsite kattaa laajan kirjon eri tuloja. Kaiken kaikkiaan virtuaalivaluutoista saadut tulot arvostetaan ja jaksotetaan laajan tulokäsitteen mukaisesti pääsääntöisesti kuten muutkin verotettavat tulot. Tämä osaltaan helpottaa virtuaalivaluuttojen vero-oikeudellisia kysymyksiä, koska lain sananmuoto ei ole rajaava. Tutkielmassa huomaamme. että virtuaalivaluuttojen monet muodot ja sovellutukset aiheuttavat ongelmia virtuaalivaluuttojen oikeudellisen määritelmän esiintymiselle ja tulevaisuuden näkymille, jos virtuaalivaluuttojen kehitys jatkaa yhtä nopeassa tahdissa. Tutkielman tavoitteena selvittää virtuaalivaluuttojen käsitteistöä elinkeinoverotuksen nykyisessä säädöskehyksessä. Tutkielman tarkoitus on ymmärtää miten virtuaalivaluutta määritellään osana verotettavaa omaisuutta, sekä sitä ketkä maksavat veroa, mistä maksetaan veroa ja kuinka paljon veroa maksetaan. Tämän kysymyksenasettelun pohjalta pohdimme virtuaalivaluuttojen oikeudellisen määritelmän nykyistä tilaa vero-oikeuden kannalta ja sitä, vastaako määritelmä vero-oikeudellisesti sitä, mitä verotuksessa tosiasiallisesti verotetaan.
Keywords: vero-oikeus; virtuaalivaluutta; elinkeinoverotus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|; Vero-oikeus