"Ja helvattuako se sinulle kuuluu KOSKA ja MITÄ minä tänne kirjoitan." Kielellisten valintojen vaikutus konfliktien kehitykseen verkkokeskustelussa - Lapinjoki, Tiina (My University, 2006)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka kielelliset valinnat vaikuttavat konfliktien kehittymiseen verkkokeskustelussa. Aineistona oli verkkohuutokauppa Huuto.Netin keskustelupalstan 10 konflikteja sisältävää keskustelua. Tutkimuksessa analysoitiin konfliktien ilmenemistä ja kehitystä keskustelujen kielenkäytöstä. Kolmivaiheisessa analyysissa käsiteltiin konfliktien tunnistamista, konflikteissa käytettyjä ilmaisuja sekä konfliktien syntyä ja kehitysvaiheita. Kielellisten valintojen vaikutuksesta oletettiin, että konflikteissa loukkaaviin ilmaisuihin vastattaisiin samalla tai loukkaavammalla tavalla, jolloin valinnoilla olisi kiihdyttävä vaikutus konfliktin kehittymiseen. Koska tarkastellut konfliktit kohdistuvat henkilöihin ja heidän välisiinsä suhteisiin, konfliktiviesteiksi määritettiin molemminpuoliset negatiivisia henkilökommentteja sisältävät viestit. Viidennes keskustelujen viesteistä oli konfliktiviestejä. Ilmaisuja tarkasteltiin puheaktiteorian pohjalta kielellisinä tekoina, jolloin sama ilmaisu saattoi eri yhteyksissä toimia eri tehtävissä. Konfliktien kehitystä kuvattiin konfliktiviestien uhkaavuuteen perustuvana ristiriidan voimakkuutena tukeutuen Brownin ja Levinsonin teoriaan kielellisten valintojen uhkaavuudesta. Konflikteissa keskustelijat uhkasivat pääasiassa toisten halua kokea hyväksymistä yhteisössään. Uhkaavuus ilmaistiin tavallisimmin suoraan, mutta myös epäsuoruutta käytettiin lievennettäessä uhkaavuutta ja paettaessa vastuuta sanomisista. Provosoivat ja loukkaavat keskusteluavaukset johtivat konfliktin syntyyn varhaisessa vaiheessa keskustelua, minkä perusteella niihin tulisikin puuttua ajoissa. Konfliktien kehitys sisälsi kehitys-, huipentuma- ja hiipumisvaiheita, joista huipentumiin sisältyi eniten viestejä. Hiukan yli puolessa konfliktitilanteista osapuolen valinnoilla oli kiihdyttävä vaikutus vastapuolen valintoihin. Loukkauksiin ei läheskään aina vastattu samalla mitalla. Keskustelijat puolustautuivat ja hyökkäsivät, mutta myös vetäytyivät tai vastasivat asiallisesti ja positiivisesti. Tapahtumat osoittivat keskustelijoiden tekevän itsenäisiä valintoja reagoidessaan konflikteihin. Havaintojen perusteella voidaankin todeta, että verkkokeskusteluissa konfliktit ovat vuorovaikutusta, jossa osapuolten kielelliset valinnat vaikuttavat sekä kiihdyttävästi että rauhoittavasti konfliktien kehitykseen.
Keywords: kielellinen teko; konflikti; konfliktin kehitys; uhkaavuus; verkkokeskustelu; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|