Arjen pieniä tekoja ja kovia talouspoliittisia päätöksiä : Twitter-keskustelu energiakriisistä - Helmi, Saana (My University, 2023)
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, minkä seurauksena Euroopan Unioni ja Yhdysvallat pyrkivät eristämään Venäjän kansainvälisestä toiminnasta ja siten hankaloittamaan maan etenemistä sodassa. Seurauksena Venäjä lopetti kaasun myynnin EU-maille. Energian hinta Euroopassa nousi, minkä myötä elinkustannukset kasvoivat. Julkisuudessa keskustellaan myös energiavarojen loppumisesta. Suomeen tilanne heijastuu etenkin sähkön hinnan nousuna, sillä energialähteiden globaali markkinahinta vaikuttaa suoraan sähkön hintaan Suomessa. Kustannusten nousu ja energiavajeen uhka on johtanut Suomessa keskusteluun energiakriisistä, joka koskettaa jokaista kansalaista. Energialla avulla on mahdollistettu talouden kasvu ja elintason nousu. Sen saatavuus on arkisessa toiminnassa ollut itsestäänselvyys. Energiavarantojen ehtymiseen on politiikassa etsitty siirtymäratkaisuja pitkällä aikavälillä, eikä akuuttiin energiavajeeseen ole varauduttu. Tämän tutkimuksen tavoite on selvittää, millaista keskustelua Twitterissä käydään energiakriisistä. Tutkimuksen aineisto koostuu 1.3.–30.10.2022 julkaistuista tviiteistä, joissa on käytetty hashtagia energiakriisi. Suomessa Twitteriä käytetään etenkin julkiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja keskusteluun osallistuvat eritoten poliitikot, toimittajat, eri alojen asiantuntijat ja organisaatiot. Tämä tutkimus kiinnittyy energiapolitiikan, kriisintutkimuksen ja Twitterin konteksteihin, joita avaan tutkimuksen taustaluvuissa. Analyysissä käytetään Norman Faircloughin kriittisen diskurssianalyysin lähestymistapaa ja sen tueksi kehitettyä käytännön argumentoinnin viitekehystä. Kriittisen diskurssianalyysin avulla aineistosta tunnistetaan siinä ilmenevät diskurssit. Viitekehyksen avulla tarkastellaan diskursseissa ilmenevää argumentointia, jolla Twitter-käyttäjät pyrkivät oikeuttamaan tietynlaista toimintaa energiakriisin ratkaisemiseksi. Analyysin tuloksena aineistosta löytyy viisi diskurssia: epäonnistuneet päättäjät, talouden korjausliikkeet, asiantunteva tilanneanalyysi, ympäristöstä havaitut huomiot ja omat arkiset ratkaisut. Epäonnistuneet päättäjät -diskurssissa poliittiset päättäjät esitetään tehtävissään epäonnistuneina ja syyllisinä energiakriisin seurauksiin. Muissa diskursseissa esitetään erilaisia toimia energiakriisin ratkaisemiseksi. Ratkaisut kohdistetaan talouteen, arkisiin tekoihin, poliittiseen päätöksentekoon ja ympäristöstä havaittuihin yksittäisiin toimiin. Tulokset osoittavat, että energiakriisin ratkaisuja on löydettävissä monilta yhteiskunnan alueilta. Tutkimus myös osoittaa, että energiakriisiin esitetyt ratkaisut ovat osin ristiriidassa keskenään, mikä on energiapoliittiselle keskustelulle tyypillistä.
Keywords: sosiaalinen media; Twitter; energiapolitiikka; energia; diskurssi; verkkokeskustelu; argumentointi; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|