Vuosituhannen vaihteen vaikutus tilitoimiston tunnuslukuihin - Kilpi, Marjo (My University, 2004)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia vuosituhannen vaihteen vaikutusta tilitoimis-ton tunnuslukuihin. Tutkimus suoritettiin kahden riippuvan otoksen keskiarvotestinä, jossa tutkitaan kahden määrällisen muuttujan muuttuja-arvoista muodostettuja erotuksia. Tutkimusajankohdaksi valittiin vuodet 1999 ja 2000. Tutkimusaineisto valinnassa käytettiin Vaasan yliopistolta saatavissa olevasta Voitto+ -tietokannasta saatuja tilitoimistojen tilinpäätöstietoja Tutkimukseen valittiin 30 suoma-laista osakeyhtiömuotoista tilitoimistoa liikevaihdon ja henkilöstömäärän perusteella. Tutkimukseen pyrittiin valitsemaan tunnusluvut, jotka mahdollisimman hyvin kuvaisi-vat vuosituhannen vaihteen muutoksia. Yritysmäärän pienuuden vuoksi valittiin tunnus-lukuja enemmän kuin muissa tässä tutkimuksessa esitellyissä tunnusluku- ja tilitoimisto-tutkimuksissa. Tunnuslukuja valittiin yhteensä 20, joista kannattavuuden ja rahoitusra-kenteen tunnuslukuja kuusi ja muita kahdeksan. Tässä tutkielmassa muut, kuin kannattavuuden ja rahoitusrakenteen tunnusluvut antoi-vat tilastollisesti merkitsevimmät tulokset vuosituhannen vaihteen vaikutuksista tunnus-lukuihin. Henkilöstömäärä pysyi samansuuruisena, mutta henkilöstökuluissa tapahtui merkittävää eroa. Bruttotulos osoittautui tilastollisesti erittäin merkitseväksi tunnuslu-vuksi
Keywords: Tilinpäätösanalyysi; tunnuslukuanalyysi; tilitoimisto; keskiarvotesti; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|