Kotitalouksien velkaantumiskehitys Suomessa 2000-luvulla - Rantakangas, Sanna (My University, 2024)
Yksityisen sektorin velkaantuminen on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä johtaen kotitalouksien velkaantumisasteen kaksinkertaistumiseen vuosituhannen alusta. Asuntoluotot ja kotitalouksien osuudet asuntoyhtiölainoista ovat kasvaneet erityisen voimakkaasti muodostaen tällä hetkellä suurimman osan kotitalouksien lainavastuista. Lainojen keskikoot ovat suurentunut ja lainantakaisinmaksuajat pidentyneet viimeisen 20 vuoden aikana kasvattaen kotitalouksien velkaantumiseen liittyviä riskejä. Kotitalouksien velkaantumisen kasvun taustalla vaikuttavat muun muassa 1980-luvulla alkanut rahoitusmarkkinoiden vapautuminen sekä euron käyttöönoton myötä laskeneet lainakustannukset. Globaaliin finanssikriisin saakka jatkunut positiivinen talous- ja työllisyyskehitys kasvatti kotitalouksien tuloja mahdollistaen niiden lisävelkaantumisen. 2010- luvulla alkanut ennätysmatalien korkojen kausi piti lainanhoitokulut pitkään hyvin kohtuullisina myös korkeammin velkaantuneilla kotitalouksilla. Varallisuuserien, kuten asuntojen, hintojen nousu on kasvattanut niiden vakuusarvoja mahdollistaen osaltaan kotitalouksille aiempaa suurempien lainojen saannin. Erilaisilla sääntelyuudistuksilla on tavoiteltu kotitalouksien liiallisen velkaantumisen hallintaa. Makrovakausvälineistä kysyntäperusteisella asuntoluototuksen enimmäisluototussuhteella määritellään paljonko kotitalous voi korkeintaan saada asuntolainaa vakuuksiaan vastaan. Suomessa ei ole toistaiseksi otettu käyttöön pakottavia tulosidonnaisia makrovakausvälineitä, joilla voitaisiin säädellä kotitalouksien osalta myös muuta kuin asuntoluotonantoa. Viimeisimpänä viranomaisvälineenä toimii huhtikuun 2024 alussa käyttöönotettu Positiivinen luottorekisteri, jonka tarkoituksena on hillitä kotitalouksien ylivelkaantumista ja tarjota luotonantajille aiempaa parempi kokonaiskuva luotonhakijoiden velka- ja tulotilanteesta. Kotitalouksien kasvanut velkaantuneisuus on herättänyt huolta velkaantumiskehityksen kestävyydestä pidemmällä aikavälillä. Kotitalouksien velkaantumisen tunnuslukujen tarkastelu paljasti kotitalouksien joukosta ryhmiä, joiden velkaantuneisuus oli kasvanut Suomessa huolestuttavalle tasolle. Jo vuonna 2021 ennen talouteen iskeneitä kustannus- ja korkoshokkeja pienituloiset ja etenkin matalan nettovarallisuuden omaavat velalliskotitaloudet pitivät hallussaan runsaasti velkaa suhteutettuna niiden varallisuuteen. Myös kotitalouksien velka-tulosuhde kasvoi useimmilla velallisryhmillä vuodesta 2014 vuoteen 2021. Kohonneiden tunnuslukujen taustalla vaikuttavat muun muassa kotitalouksien tulo- ja varallisuuskehityksen velkamääriä hitaampi kasvuvauhti.
Keywords: velkaantuminen; kotitaloudet; asuntolainat; lainat; tunnusluvut; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|