Sopimuksenvaraiset keinot työsuhteessa - Pessi, Annukka (My University, 2011)
Tutkielman taustana ja lähtöajatuksena on maailmanlaajuisesti ja myös suomen talouteen vaikuttanut taloudellinen taantuma. Taantuman seurauksena yritykset joutuivat lomauttamaan ja irtisanomaan lukuisia työntekijöitään. Tämän myötä työttömien määrä lisääntyi suomessa merkittävästi. Tutkielmassa keskitytään siihen minkälaisia sopimuksenvaraisia keinoja yritykset voivat käyttää kustannussäästöjen aikaansaamiseksi työsuhteissa? Tutkielmassa käsitellään työsopimuslain antamia mahdollisuuksia ja menettelytapoja kustannussäästöjen toteuttamiseksi. Tutkimusaihetta kontekstoidaan yrityksen liiketoimintaan, sen riski- ja kriisitilanteisiin sekä työsuhteeseen liittyvään säännöstelyyn. Riski- ja kriisitilanteissa yritys joutuu punnitsemaan erilaisia vaihtoehtoja tilanteesta selviytymiseen. Työsuhteeseen liittyvä säännöstely määrittelee rajat, joiden puitteissa voidaan toimia. Tutkimusongelmaa lähestytään paikallisen sopimisen ja yhteistoimintamenettelyn antamien sopimiskeinojen kautta. Näiden näkökulmien valossa tarkennetaan pääkysymystä, minkälaisia sopimuksenvaraisia keinoja yritykset voivat käyttää kustannussäästöjen aikaansaamiseksi työsuhteissa? Tutkielmassa käsitellään työntekijöiden irtisanomisen ja lomauttamisen menettelyä. Ne ovat keinoja, joiden kautta pääsääntöisesti yrityksissä lähdetään kriisitilanteissa toimimaan, kun tulee tarve saada aikaan kustannussäästöjä työsuhteista. Tutkielmassa tuodaan esiin muita työsopimuslain mahdollistamia keinoja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi. Työsopimusoikeuden tutkimisen kautta muita esiin nousseita työnantajalähtöisiä keinoja ovat siirto työtehtävistä toisiin, työsopimuksen ehtojen muuttaminen osa-aikaistamisella ja palkan alentamisella. Työntekijälähtöisiä keinoja ovat säästövapaiden ja ylitöiden pitäminen, opintovapaa, osa-aikatyö, osa-aikaeläke ja osittainen hoitovapaa. Havaintona on, että työsopimusoikeus tarjoaa useita sopimuksenvaraisia keinoja lomauttamisen ja irtisanomisen lisäksi, joiden avulla yritys voi toteuttaa kustannussäästöjä. Keskeisin haaste on vaihtoehtoihin tutustuminen ja yksilöllisten ratkaisujen etsiminen säästöjen aikaansaamiseksi. Sen sijaan, että toteutetaan laajamittaisia ja isoja henkilöstöryhmiä koskevia toimenpiteitä.
Keywords: Taloudelliset kriisit; Paikallinen sopiminen; Työsopimukset; Irtisanominen; Lomautus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|