Yritysvastuun strategiasidonnaisuuden vaikutus sijoittajien sijoituspäätöksiin - Marttila, Riika (My University, 2020)
Yritysvastuun onnistunut raportointi ja ulkoinen varmennus ovat tärkeä osa onnistunutta yritysvastuun toteuttamista. Vastuullisuusraportoinnilla ja raportoinnin ulkoisella varmennuksella yritys voi osoittaa sidosryhmilleen toimintansa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Muun kuin taloudellisen toiminnan indikaattoreilla eli ESG-indikaattoreilla on olennainen rooli yrityksen vastuullisuusraportissa. Yrityksen ympäristö- ja sosiaalista vastuuta sekä hyvää hallintotapaa mittaavien ESG-indikaattorien avulla yritys voi lisätä vastuullisuusraportin vertailukelpoisuutta ja luotettavuutta. Tutkimusten mukaan sijoittajat ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota sijoituskohteidensa vastuullisuuteen. Tuotto-odotusten maksimoinnin sijaan moni sijoittaja tekee sijoituspäätöksensä yrityksen toiminnan eettisyyden perusteella. Vastuullisuusraportointi on sijoittajille tärkeä lähde yrityksen toiminnan vastuullisuuden arvioimisessa. Lisäksi sijoittajat arvioivat, millainen on yritysvastuun ja yrityksen toimintastrategian välinen yhteys. Sijoittajat arvostavat yritysvastuuta enemmän tilanteessa, jossa yritysvastuu on merkittävä osa yrityksen strategiaa. Yritysvastuun strategiasidonnaisuutta voidaan mitata arvioimalla sitä, tukeeko vastuullisuusraportissa julkaistujen ESG-indikaattorien kehitys yrityksen toimintastrategiaa. Tämän tutkielman tarkoitus oli tutkia, mikä vaikutus yrityksen julkaisemien ESG-indikaattorien strategiasidonnaisuudella on sijoittajien sijoituspäätöksiin. Lisäksi tutkittiin vastuullisuusraporttien ulkoisen varmennuksen vaikutusta sijoituspäätöksiin. Tutkimushypoteesien mukaan ESG-indikaattorien strategiasidonnaisuus lisää ESG-indikaattorien merkitystä sijoittajien sijoituspäätöksissä ja sijoittajien halukkuutta sijoittaa yrityksen osakkeisiin. Tutkimushypoteesien mukaan myös vastuullisuusraportin ulkoinen varmentaminen lisää ESG-indikaattorien merkitystä sijoittajien sijoituspäätöksissä ja sijoittajien halukkuutta sijoittaa yrityksen osakkeisiin tilanteessa, jossa ESG-indikaattorien strategiasidonnaisuus on korkea. Tutkielman empiirinen osuus suoritettiin kokeellisena tutkimuksena suomalaisissa korkeakouluissa opiskeleville ja vastavalmistuneille. Aikaisemmista tutkimustuloksista poiketen tulokset osoittavat, ettei ESG-indikaattorien strategiasidonnaisuudella ollut vaikutusta ESG-indikaattorien merkitykseen sijoittajien sijoituspäätöksissä tai sijoittajien halukkuuteen sijoittaa yrityksen osakkeisiin. Aikaisempien tulosten mukaisesti tutkimustulokset osoittavat, että vastuullisuusraportin ulkoinen varmennus lisää ESG-indikaattorien merkitystä sijoittajien sijoituspäätöksissä. Vastuullisuusraportin ulkoisella varmentamisella ei kuitenkaan havaittu olevan vaikutusta sijoittajien halukkuuteen sijoittaa yrityksen osakkeisiin tilanteessa, jossa ESG-indikaattorien strategiasidonnaisuus on korkea, mikä poikkeaa aikaisemmista tutkimustuloksista.
Keywords: yritysvastuu; yhteiskuntavastuu; ympäristövastuu; vastuullisuus; sijoittajat; taloudellinen vastuu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|