Dialogisuus etätyössä : Dialoginen johtaminen työmotivaation tukena etätyössä - Suorsa, Riikka (My University, 2025)
Etätyöskentelyn yleistyttyä koronapandemian myötä 2020, huomattiin, että myös johtamistapaa täytyy uudistaa, jotta etätyöskentely sujuisi mahdollisimman mutkattomasti niin alaisen kuin johtajankin näkökulmasta. Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan hybridimallin aiheuttamia motivaatiohaasteita, erityisesti etätyöskentelyn kontekstissa ilmeneviä haasteita. Tavoitteena on selvittää näitä haasteita ja tutkia, miten dialoginen johtaminen voi tukea työntekijöiden motivaatiota etä- ja hybridityöskentelyssä. Tutkimuksessa keskitytään pääasiassa sisäisen motivaation tukemiseen vaikuttaviin tekijöihin, mutta ulkoista motivaatiota käsitellään myös osana teoreettista taustaa. Teoriaosiossa tarkastellaan keskeisimpiä motivaatioon ja johtamiseen liittyviä teorioita sekä esitellään dialogisuutta käsitteenä ja dialogista johtamista. Tutkimus on toteutettu teemahaastatteluilla. Haastateltavina on kymmenen asiantuntijatehtävissä julkisella sektorilla työskentelevää ihmistä. Osa haastateltavista työskentelee valtiolla ja osa kunnilla. Haastatteluista ja teoreettisista näkökulmista ilmenee, että ihmisten tunteminen ja luottamuksen rakentaminen edesauttavat toimivaa dialogia, mikä voi olla etätyössä haasteellista, erityisesti esihenkilöiden ja alaisten välisissä suhteissa. Hybridityömalli koetaan pääosin toimivaksi ratkaisuksi, mutta sen onnistuminen edellyttää selkeitä sääntöjä ja viestintää, jotta työyhteisö ei jakautuisi. Onnistunut dialogi vaatii sen osapuolilta luottamuksen lisäksi erilaisia taitoja ja ominaisuuksia, kuten kuuntelemisen taitoa, kärsivällissyyttä ja empaattisuutta. Esteinä dialogille voivat olla kiire, maantieteellinen etäisyys tai se, että tarvetta dialogille ei tunnisteta. Dialoginen johtaminen, jossa kuullaan alaisia ja huomioidaan heidän toiveensa, on tärkeää työmotivaation tukemiseksi. Mikromanageeraus ja epäselvät tavoitteet tai tavoitteiden puuttuminen kokonaan saattavat heikentää työmotivaatiota, kun taas palkitseminen luo hyvää työilmapiiriä, vaikkakaan se ei varsinaisesti lisää työmotivaatiota. Työmotivaatiota ylläpitää ja lisää mielekkäät työtehtävät, ja se että oma työ koetaan tärkeäksi. Tekoäly voi tukea dialogia vapauttamalla aikaa ihmisille ja parantamalla tiedon jakamista. Etäviestinnän koetaan toimivan pääosin hyvin, mutta siinä on tärkeää sopia selkeät säännöt, jotta vältetään kuormittava informaatiotulva.
Keywords: dialogisuus; etätyö; työmotivaatio; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|