Välityömarkkinat edistämässä osallistavaa työelämää : Osatyökykyisten osallistaminen siirtymätyöohjelmien kautta - Tuikka, Bea (My University, 2026)
Suomessa on alkuvuonna 2026 Euroopan unionin korkein työttömyysaste eikä tilanteelle näy muutosta. Poliittisella kentällä on yhteinen missio parantaa työllisyyttä, luoda uusia työpaikkoja sekä tehdä työmarkkinoista inklusiiviset. Tavoitteista huolimatta työttömyys on jatkuvassa nousussa. Tilanne asettaa erityisen haavoittuvaiseen asemaan osatyökykyiset: työtilanteen ollessa haastava, kilpailu työpaikoista kiihtyy eivätkä kaikki pysy mukana. Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee välityömarkkinoita, erityisesti näkökulmana parantaa osatyökykyisten asemaa työelämässä sekä yhteiskunnassa. Tarkastelussa on tieteellisen tutkimuksen lisäksi hallitusohjelmien tavoitteita koskien heikommassa asemassa olevia ryhmiä. Tutkimuskysymyksinä tutkielmassa on 1) miten välityömarkkinat määritellään tutkimuskirjallisuudessa sekä 2) millaisia mahdollisuuksia ja haasteita välityömarkkinoilla on osallisuuden edistäjänä. Keskiössä työssä on osatyökykyiset, ei niinkään pitkäaikaistyöttömät. Työn tavoitteena on pohtia, miten välityömarkkinoiden avulla voitaisiin helpottaa osatyökykyisten työllistymistä ja sen myötä myös osallistumista. Tutkielma määrittelee käsitteet kuten välityömarkkinat, osatyökyky sekä osallisuus. Teoreettisena viitekehyksenä toimii osallisuus sekä inspiraatiota tulevaan malliin haetaan naapurimaasta Ruotsista. Tutkimuskysymyksien avulla tutkielman tavoitteena on havainnollistaa työllistymisen sosiaalisia merkityksiä, kartoittaa välityömarkkinatoimien mahdollisuuksia edistää osatyökykyisten työllistymistä sekä selkeyttää osatyökyvyn käsitettä. Lisäksi tutkielma pohtii nykyisten aktivointitoimien roolia työllistämisessä. Tutkielma osoittaa, että panostamalla välityömarkkinoihin voimme nostaa työllisyysastetta, ihmisten osallistumista yhteiskuntaan sekä edistää työmarkkinoiden inklusiivisuutta ja osallisuutta. Erityisesti tulevaisuuden toimien keskiössä ovat valtiollisen välityömarkkinatoimijan palauttaminen sekä aktivointitoimien kehittäminen. Suuntana havainnoilla on tasa-arvoinen, hyvinvoiva ja osallistava työelämä. Esitettyjä jatkotutkimusaiheita ovat miten työllistymisen haasteissa voitaisiin huomioida intersektionaalisuus sekä miten yksilöiden siirtymää välityömarkkinoilta avoimille työmarkkinoille voidaan tukea.
Keywords: osatyökykyiset; välityömarkkinat; osallisuus; osallistuminen; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|