OMXH25-indeksiosuusrahaston suorituskyky ja indeksiosuuksien hinnoitteluvirheet - Moberg, Artur (My University, 2010)
Indeksiosuusrahastot (Exchange Traded Fund, ETF) ovat verrattain uusi innovaatio rahoitusmarkkinoilla, ja niiden suosio on kasvanut erittäin voimakkaasti 2000–luvulla. Pelkästään Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoilla oli elokuussa 2008 listattuna yli 1300 erilaista indeksiosuusrahastoa käsittäen yli 600 miljardin dollarin hallinnoitavan varallisuuden. Tässä tutkielmassa selvitetään OMXH25-indeksiosuusrahaston suorituskykyä, etsitään markkinoilla esiintyviä hinnoitteluvirheitä, sekä selvitetään ilmenevien hinnoitteluvirheiden tekijöitä. Indeksiosuusrahaston tuottoa vertaillaan Tracking erroria käyttäen sen vertailuindeksiin. Indeksiosuuden nettoarvon ja sen markkinahinnan väliltä löytyvien hinnoitteluvirheiden löytymiseksi käytetään keskiarvotestejä. Löytynyttä hinnoitteluvirhettä mallinnetaan lineaarisella regressioanalyysilla. Tutkimustulokset erosivat aikaisempien tutkimusten tuloksista; Rahasto voitti vertailuindeksinsä ja indeksiosuudet keskimäärin alihinnoiteltiin. Hinnoitteluvirheen syitä ei saatu selville. Markkinatakaajan toiminnan katsottiin täyttävän pörssin sääntöjen edellytykset, huolimatta laskevien markkinoiden suurehkosta hinnoitteluvirheestä.
Keywords: Indeksiosuusrahasto; suorituskyky; hinnoitteluvirhe; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|