Yhteistilintarkastuksen valinta suomalaisissa yrityksissä - Jaatinen, Ulla-Kaisa (My University, 2013)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää yhteistilintarkastuksen vapaaehtoiseen valintaan vaikuttavia tekijöitä. Yhteistilintarkastuksen vapaaehtoiseen valintaan vaikuttavia tekijöitä ei ole aikaisemmin juurikaan tutkittu. Tutkielman kohteena olevien suomalaisten yritysten tilintarkastajan valintaa on pyritty selittämään omistusrakenteen, yrityksen koon ja velkaisuuden avulla. Näiden ominaisuuksien vaikutusta on tutkittu tilintarkastajan valintatilanteessa yhteistilintarkastuksen ja yhden tilintarkastajan valinnan välillä. Aikaisemman yhteistilintarkastuksen valintaan liittyvän tutkimuksen ollessa vähäistä tutkielman teoriaosa perustuu aikaisempiin tutkimuksiin, jotka käsittelevät yhteistilintarkastusta yleisesti sekä tilintarkastajan valintaan vaikuttavia tekijöitä, joiden perustella on johdettu tutkielman hypoteesit. Tutkielman hypoteesien testaaminen on toteutettu logistisen regressioanalyysin avulla. Tutkielman aineisto koostuu 927 suuresta suomalaisesta yrityksestä, joiden tilinpäätös- ja tilintarkastajatiedot on kerätty osittain Orbis – tilinpäätöstietokannasta sekä osittain Voitto + tilinpäätöstietokannasta. Tutkielman tulokset yrityksen omistusrakenteen, koon ja velkaisuuden vaikutuksesta yhteistilintarkastuksen valinnan todennäköisyyteen suurissa suomalaisissa yrityksissä eivät ole tilastollisesti merkitseviä, joka saattaa johtua tutkimusaineiston havaintojen keskittymisestä yhden tilintarkastajan valinneisiin yrityksiin sekä tutkittujen ominaisuuksien pienistä eroavaisuuksista ja toisaalta muutamista huomattavan poikkeavista selittävien muuttujien arvoista.
Keywords: yhteistilintarkastus; tilintarkastajan valinta; omistusrakenne; koko; velkaisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|