Peliteoreettinen optimipokeri ja sen toteutuminen käytännössä - Franssila, Atte (My University, 2024)
Peliteoria on matematiikan ja taloustieteen ala, joka tutkii strategisia vuorovaikutuksia rationaalisten päätöksentekijöiden välillä. Se tarjoaa kehyksen analysoida tilanteita, joissa yhden toimijan päätös vaikuttaa toisen osapuolen päätöksiin ja päinvastoin. Sillä on käyttöä monilla aloilla, mukaan lukien suositussa korttipelissä Texas Hold’em. Pokerissa peliteoriaoptimaalinen strategia GTO (Game Theory Optimal) on ihannelähestymistapa päätöksentekoon, tarkoituksena maksimoida koko strategian odotusarvo samalla minimoiden haavoittuvuus mahdolliselle eksploitaatiolle. Eksploitaatiolla tarkoitetaan vastustajan strategisten taipumusten maksimaalista hyödyntämistä omaksi edukseen. Tässä Pro Gradu -tutkielmassa selvitetään ihmisen kykyä toteuttaa peliteoriaoptimaalista pokeria käytännössä. Tutkimuksen kohteena ovat pokerinpelaajat korkeimpien mahdollisten sisäänostojen pokeriturnauksissa Triton -pokerikiertueilla. Pelaajien suoriutumista verrattuna peliteoriaoptimiin analysoidaan GTO Wizard yrityksen tekoälyratkaisijaa hyödyntäen. Tekoälyratkaisija laskee strategialle Nash-tasapainon kussakin tilanteessa. Tässä tutkimuksessa näytetään, että pokerin korkeimmalla tasolla pelaajat luottavat omaan intuitioonsa ja poikkeavat jatkuvasti peliteoriaoptimaalisesta pokerista. Optimaaliseen pokeriin verrattuna pokerinpelaajat tekevät merkittävän määrän virheitä, joista osa on myös isoja virheitä. Tutkimustulokset tarjoavat uniikkia näkemystä peliteoriaoptimaalisten strategioiden käyttöön korkeiden panosten pokeriturnauksissa haastaen käsitystä, että ammattipokerinpelaajat jatkuvasti noudattavat teoriaa strategiassaan. Tämä tuo lisäarvoa aikaisempiin tutkimuksiin, ja korostaa käytännön haasteita ihmisten yrittäessä toteuttaa peliteoreettisia strategioita. Tutkimus tuo myös lisänäkemystä monimutkaiseen vuorovaikutukseen teorian ja käytännön välillä ammattilaispokerissa. Havainnot alleviivaavat päätöksenteon monimutkaisuutta strategisissa ympäristöissä, joissa ihmisen intuitio usein on ristiriidassa teorian kanssa. Ammattilaispokerinpelaajien tekemien poikkeamien ymmärtäminen avaa näkymiä laajempaan haasteeseen teoreettisten viitekehysten soveltamisessa käytännön tilanteisiin myös muilla aloilla kuin pokeri. Tutkimuksen löydökset peliteorian käytännön toteutuksen haasteista kaventavat siltaa teoreettisten mallien ja oikean elämän päätöksenteon välillä yli eri toimialojen. Ihmisten intuitio ja kognitiiviset vinoutumat ovat merkittävässä roolissa strategisessa päätöksenteossa. Tämän dynamiikan ja näiden haasteiden ymmärtäminen ei ainoastaan rikasta ymmärrystämme pokeristrategiasta, vaan myös antaa tietoa laajempaan keskusteluun päätöksenteosta eri aloilla.
Keywords: pokeri; strategiat; päätöksenteko; peliteoria; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|