Arvojohtaminen konsernissa - Kangasvuo, Jaana (My University, 2024)
Yrityksissä kiinnitetään yhä enemmän huomiota arvoihin, vastuullisiin tekoihin sekä inhimilliseen johtamiseen. Vastuullisiin tekoihin ja arvojen mukaiseen toimintaan pyritään ohjaamaan arvojohtamisella. Konserniympäristössä arvojohtaminen ulottuu kaikkiin konsernin liiketoimintayksiköihin. Samat arvot ohjaavat organisaatioiden toimintaa läpi konsernirakenteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä arvojohtamisesta konserniympäristössä. Tutkimuksen teoreettisena tavoitteena on muodostaa ymmärrys arvojohtamisen toteutumisen muodoista ja käytänteistä. Kirjallisuuskatsaus jakautuu kahteen eri aihealueeseen: arvoihin sekä arvojohtamiseen. Arvot toimivat arvojohtamisen perustana sekä työkaluina arvojohtamiselle. Kirjallisuuskatsauksessa syvennytään arvojen syntymekanismeihin sekä arvovaikuttajiin. Arvojohtamisen kirjallisuuskatsaus esittelee arvoprosessin etenemistä sekä arvojohtamisen kriittisiä menestystekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kansainvälisen konsernin suomalaisen liiketoimintayksikön johtoon kuuluvia henkilöitä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Tutkimustulokset osoittavat, että konsernissa toteutetaan arvojohtamista ohjaamalla kohti arvojen mukaista toimintaa, arvojenmukaisella päätöksenteolla ja sidosryhmät huomioimalla. Konsernin arvojohtamisen tukena toimii arvoprosessi, jonka tarkoituksena on saattaa arvot osaksi organisaatiota. Konsernin arvoprosessi etenee lineaarisesti kaksisuuntaisena prosessina, jonka onnistumisen kannalta keskijohto on kriittisessä roolissa. Konsernin arvoprosessissa on olemassa edellytykset myös horisontaalisen arvoprosessin toteuttamiseen liiketoimintayksiköiden välillä. Tutkimuksen perusteella arvojohtamista tuetaan konsernissa kouluttamalla sekä viestimällä arvoista. Erityisen tehokkaaksi tueksi arvojohtamiselle osoittautui esimerkin näyttäminen. Arvojohtamista konsernissa haastavat muutokset konsernirakenteessa sekä konsernin monikulttuurisuuden ja monikielisyyden aiheuttamat kielelliset haasteet. Kielelliset haasteet ilmenevät arvojen käännöksellisinä pulmina sekä tulkinnallisina haasteina.
Keywords: arvojohtaminen; johtaminen; arvot (käsitykset); organisaatiokulttuuri; organisaatiot; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|