Rekrytointiprosessin kehittäminen : Kuinka löytää ammattitaitoisempia ja motivoituneempia työntekijöitä - Haapamäki, Jami Oskari (My University, 2024)
Ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö on onnistuneen yritystoiminnan kulmakivi. Jotta yritys voi löytää palvelukseensa ammattitaitoista ja motivoitunutta henkilöstöä, tulee yrityksen rekrytointiprosessin olla kunnossa. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään ravintoloita, kahviloita ja kioskeja hallinnoivan yrityksen rekrytointiprosessin nykytilaa ja sen kehityskohteita. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1) Millainen on kohdeyrityksen rekrytointiprosessin nykytila? 2) Minkälaisia ongelmia kohdeyrityksen rekrytointiprosessissa on? 3) Miten kohdeyrityksen rekrytointiprosessia voidaan kehittää niin, että sen aikana tunnistetaan työnhakijoiden ammattitaito ja motivaatio nykyistä paremmin? Tämän tutkimuksen teoriaosiossa perehdytään rekrytoinnin eri osa-alueiden sekä motivaation tutkimuskirjallisuuteen. Teoriaosion rekrytointia koskevan luvun pohjana on käytetty tutkielman kirjoittajan aiemmin tekemää kandidaatintutkielmaa: Moderni rekrytointi: Tekoälyn hyödyntäminen rekrytoinnissa. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka empiirinen aineisto on kerätty haastattelemalla tutkimuksen kohdeyrityksen rekrytointiprosessiin osallistuvia henkilöitä. Haastattelut tehtiin puolistrukturoituna, joten haastateltaville oli mahdollista esittää täydentäviä kysymyksiä haastatteluiden aikana. Haastattelut tehtiin keväällä 2024 Microsoft Teamsin välityksellä. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin Teamsin litterointityökalun avulla, jonka jälkeen litteroinnit tarkistettiin nauhoitteiden avulla. Kerätyn aineiston analyysimenetelmänä käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Tutkimuksen aikana onnistuttiin luomaan kokonaisvaltainen kuva kohdeyrityksen rekrytointiprosessista ja siihen löydettiin useita kehityskohteita. Tutkimusta varten suoritettujen haastatteluiden perusteella rekrytointiprosessissa on runsaasti hyvin toimivia asioita, mutta myös kehitystä kaipaavia asioita. Rekrytointiprosessista löytyneinä kehityskohteina esiin nousi rekrytointien suunnitelmallisuus, yhteisten rekrytointikäytäntöjen luominen, yhteisten lahjakkuuksien hallinnan ja seuraajasuunnittelun käytäntöjen luominen sekä hakijamäärän kasvattaminen. Lisäksi haastatteluissa nousi esiin kaksi kehitysehdotusta, jotka eivät perustuneet havaittuihin ongelmiin, mutta jotka voisivat tutkimuksen osallistujien mielestä kehittää rekrytointiprosessia nykyistä paremmaksi. Nämä ehdotukset ovat rivityöntekijöiden ottaminen mukaan haastatteluihin ja osaamisprofiilin luominen ammattitaitoisten ja motivoituneiden työntekijöiden löytämisen tueksi.
Keywords: rekrytointi; motivaatio; henkilöstöhankinta; henkilöstöjohtaminen; työmotivaatio; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|