Analyytikoiden kyky ennustaa yrityksen tulosta - Peitso, Janne (My University, 2002)
Tutkielmassa analysoitu analyytikoiden tulosennusteiden tarkkuutta ja tarkkuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimusaineistona on käytetty Reutersin keräämiä tulosennusteita HEX25-yrityksille tilikausille 1995-2001. Tulosennusteet ovat konsensusennusteita eli ne on muodostettu useiden analyytikoiden tekemien tulosennusteiden pohjalta. Tulosennusteiden tarkkuutta arvioitaessa vertailukohtana on käytetty yksinkertaista Random Walk –mallia. Ennustetarkkuuteen vaikuttavia tekijöitä on tarkasteltu regressioanalyysin avulla. Selittävinä muuttujina tutkielmassa käytetyssä usean selittäjän regressiomallissa on käytetty ennustehorisonttia, yrityksen riskiä kuvaavaa beta-kerrointa, konsensusennusteen muodostamisessa käytettyjen yksittäisten tulosennusteiden lukumäärää sekä näiden keskihajontaa. Lisäksi kalenterivuotta kuvattiin dummy-muuttujan avulla. Ennustehorisontti on tutkielmassa laskettu tilinpäätöstietojen julkistamisen ajankohdasta ja riskiä kuvaava beta-kerroin on laskettu rullaavana 200 viimeisen pörssipäivän logaritmisista tuotoista, markkinaportfoliona on käytetty HEX-yleisindeksiä. Tutkielman tulokset tukevat aiheesta aiemmin tehtyjä tutkimuksia: analyytikoiden ennusteiden havaittiin olevan yksinkertaista Random Walk –mallia tarkempia, jos ennusteen aikahorisontti oli alle 12 kuukautta. Ennustetarkkuuteen vaikuttavista tekijöistä kaikki havaittiin tilastollisesti merkitseviksi, voimakkaimmin ennustetarkkuuteen näytti vaikuttavan yrityksen riskiä kuvaava beta-kerroin.
Keywords: ennusteet; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|