Leadership style and job satisfaction: An exploratory study of Finnish and German employees - Jousimaa, Riitta (My University, 2026)
Leadership and job satisfaction remain highly relevant matter for organisations. Previous research has found leadership and job satisfaction to impact various positive outcomes on an organisational and employee level. In addition, previous research suggests that leadership style impacts employee job satisfaction and that suitable leadership style may vary by culture. However, much of the existing leadership research is quantitative and from a single-country context. This thesis aims to fill a gap in research by qualitatively investigating which leadership styles support and damage the job satisfaction of Finnish and German employees and by exploring how similarities and context-specific leadership style perceptions can be explained. The literature review of this thesis explores four leadership styles: transformational, transactional, servant and authentic. Furthermore, previous research on job satisfaction alongside with the impact of culture on leadership style perceptions in relation to job satisfaction are discussed in the literature review. This research was conducted as a qualitative and abductive research. Data was gathered with semi-structured, in-depth interviews and analysed thematically. This research included eight participants, four participants from each country more specifically. Based on the interview findings, it is suggested that transformational, servant and authentic leadership styles can support the job satisfaction in Finland and Germany, whereas a leadership style lacking certain elements from those leadership styles can damage it. The results also suggest that transactional leadership can simultaneously support and damage job satisfaction in these contexts. Additionally, it is suggested that passive leadership style, such as laissez-faire leadership style, damages job satisfaction in the Finnish and German contexts. This finding extends the original framework of the thesis. Nevertheless, the results of the thesis are aligned with previous quantitative leadership research. However, this thesis adds to existing research by suggesting that employees do not perceive leadership styles as theories, instead they perceive them as concrete leader behaviours, which can be understood through existing leadership style theories. Furthermore, the findings suggest that while the same leadership styles are perceived as positive or negative in both Finland and Germany, the cultural context can shape which aspects are emphasised as contributing either positively or negatively to job satisfaction. Therefore, this thesis demonstrates that cultural contexts can shape how leadership styles are perceived in relation to job satisfaction.

Johtaminen ja työtyytyväisyys ovat merkityksellisiä jokaiselle organisaatiolle. Aiemman tutkimuksen mukaan johtaminen ja työtyytyväisyys ovat kytköksissä myönteisiin tuloksiin sekä organisaatio- että työntekijätasolla. Lisäksi aiemmassa tutkimuksessa on havaittu, että esihenkilön johtamistyylillä on vaikutus alaisten työtyytyväisyyteen ja että kulttuuri vaikuttaa siihen, mikä johtamistyyli koetaan sopivaksi kussakin kontekstissa. Suurin osa olemassa olevasta tutkimuksesta on kuitenkin määrällistä ja keskittyy vain yhteen maakontekstiin. Tämä pro gradu -tutkielma pyrkii täyttämään olemassa olevan tutkimusaukon tutkimalla laadullisesti sitä, mitkä johtamistyylit koetaan Suomessa ja Saksassa työtyytyväisyyttä tukevana, ja mitkä puolestaan sitä vahingoittavana. Lisäksi tämä tutkimus pyrkii selittämään, kuinka nämä kokemukset, niiden samankaltaisuudet ja eroavaisuudet, voidaan ymmärtää Suomen ja Saksan kulttuurikontekstien avulla. Tutkielman kirjallisuuskatsaus käsittelee transformatiivista, transaktionaalista, palvelevaa sekä autenttista johtamistyyliä. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään myös työtyytyväisyyttä sekä siihen liittyvää aiempaa tutkimusta. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käsitellään johtamistyylien sekä kulttuurin vaikutusta työtyytyväisyyteen. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena ja abduktiivisena tutkimuksena. Aineiston keruuseen käytettiin puolistrukturoituja syvähaastatteluita, jotka analysoitiin teemallisesti. Tutkimuksen otos koostui kahdeksasta haastateltavasta, tarkemmin ottaen neljästä haastateltavasta sekä Suomesta että Saksasta. Tutkielman löydöksenä voidaan esittää, että transformatiivinen, palveleva sekä autenttinen johtamistyyli tukevat työtyytyväisyyttä sekä Suomessa että Saksassa, kun taas puolestaan johtamistyyli, joista puuttuu näiden johtamistyylien piirteitä, vahingoittaa työtyytyväisyyttä näissä konteksteissa. Toisena löydöksenä voidaan esittää, että transaktionaalinen johtamistyyli voi samaan aikaan sekä tukea että vahingoittaa työtyytyväisyyttä Suomessa ja Saksassa. Lisäksi yksi tutkielman keskeinen löydös on, että passiivinen (laissez-faire) johtamistyyli vahingoittaa työtyytyväisyyttä kummassakin kontekstissa. Tämä löydös laajentaa tutkielman alkuperäistä viitekehystä. Tutkielman löydökset ovat linjassa aiemman, määrällisen tutkimuksen kanssa. Tämä tutkielma kuitenkin täydentää olemassa olevaa johtamistutkimusta osoittamalla, että työntekijät eivät koe tai kuvaile johtamistyylejä teorioina, vaan ennemminkin johtajan käyttäytymisenä, jota voidaan sitten tarkastella ja ymmärtää olemassa olevien johtamisteorioiden avulla. Yksi tutkielman keskeinen löydös on, että vaikka samat johtamistyylit koetaan työtyytyväisyyttä tukevina tai heikentävinä Suomessa ja Saksassa, maan kulttuurikonteksti vaikuttaa siihen, minkä tekijöiden painotetaan olevan työtyytyväisyyttä tukevia tai heikentäviä. Näin ollen tämä tutkielma osoittaa, että maan kulttuurikonteksti voi vaikuttaa siihen, miten johtamistyylit koetaan yhdessä työtyytyväisyyden kanssa.
Keywords: work satisfaction; leadership (activity); culture; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business