Iän ja työn voimavaratekijöiden vaikutus työn imun muodostumiseen - Kalm, Julia (My University, 2024)
Työntekijöiltä vaaditaan tehokkaampaa suoriutumista ja vaatimukset työntekijöitä kohtaan ovat kasvaneet. Selvitäkseen suoriutumisvaatimuksista organisaatioiden on löydettävä tasapaino työntekijöihin kohdistuvien vaatimusten ja työhyvinvoinnin välillä. Useiden tutkimusten mukaan työn imulla on positiivisia seurauksia työntekijään ja organisaatioon parantaen työhyvinvointia ja työkykyä, mikä johtaa tehokkaampaan suoriutumiseen. Työn voimavarat voivat auttaa työntekijää selviämään työn vaatimuksista, mikä lisää hyvinvoinnin tunnetta ja voi johtaa työn imuun. Eri-ikäisillä työntekijöillä on erilaisia odotuksia työelämää kohtaan ja he motivoituvat eri asioista. Ymmärtääkseen tätä on tutkittava työn imun rakentumisen ulottuvuuksia eri ikäryhmissä. Eri-ikäisten työntekijöiden on havaittu kokevan eri työn voimavarat tärkeiksi työn imun muodostumisen kannalta. Siksi ikärakenteen muutos ja eri ikäiset työssäkäyvät ihmiset tulee huomioida työhyvinvoinnin edistämisessä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia eroja työn imussa on eri ikäryhmissä, ja mitkä tekijät synnyttävät työn imua eri-ikäisillä ihmisillä. Tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan työn imun rakentumista työn voimavarojen kautta. Tutkielmaa tarkastellaan seuraavien tutkimuskysymysten avulla: • Millaisia eroja eri-ikäisten työntekijöiden työn imussa on? • Millaiset työn voimavarat ovat yhteydessä työn imuun eri-ikäisillä työntekijöillä? Työn imua syntyy muun muassa erilaisten työn voimavarojen avulla. Tutkimusten mukaan ikä vaikuttaa työn imun rakentumiseen. Vanhempien työntekijöiden on todettu kokevan useammin työn imua kuin nuorten. Työn imu rakentuu myös erilaisista voimavaroista eri-ikäisillä ihmisillä. Tutkimus perustuu kyselyyn, joka on tehty yhteistyössä julkisen sektorin organisaation kanssa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu työn imun, voimavarojen ja iän käsitteiden ympärille. Tutkimuksen kyselyssä työn imua mitataan UWES9-mittaristolla ja voimavaroja tarkastellaan yhdentoista väittämän kautta, jotka kuvaavat erilaisia voimavaratekijöitä. Lisäksi kyselyssä on yksi avoin kysymys, jonka avulla pyritään kartoittamaan, mikä lisäisi työn imua eri-ikäisillä työntekijöillä. Tulokset osoittavat, että työn imu on korkeinta alle 25-vuotiailla sekä yli 54-vuotiailla ja matalinta 35–44-vuotiailla. Pääsääntöisesti vanhemmat ikäryhmät kokevat useammin työn imua kuin nuoret. Tutkimuksessa ilmeni myös, että nuoret työntekijät kokevat tarvitsevansa kehittäviä voimavaroja, kuten esihenkilön tukea ja selkeyttä työssä, kun taas vanhemmat nimeävät ylläpitäviä voimavaroja, kuten arvostuksen tunteen ja palkitsemisen keinoja työn imua lisääviksi tekijöiksi.
Keywords: työhyvinvointi; työn imu; resurssit; ikä; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|