Inkluusion turvaaminen varhaiskasvatusta koskevassa lainsäädännössä - Viitasaari, Inga (My University, 2026)
Inkluusio on keskeinen perus- ja ihmisoikeudellinen periaate, joka liittyy jokaisen oikeuteen yhden-vertaiseen kohteluun ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Näitä arvoja voidaan pitää lähtökohtana inkluusion taustalla. Tämä oikeus yhdenvertaisuuteen on turvattu myös Suomen perustuslain (731/1999) 2 luvun 6 §:ssä. Tässä momentissa korostuu erityisesti lasten oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti sekä heidän oikeutensa osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin heidän kehitystasonsa huomioon ottaen. Varhaiskasvatus on lapsen kehityksen ja oppimisen kannalta keskeinen julkinen palvelu, jossa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden vaatimukset konkretisoi-tuvat varhaisessa vaiheessa. Varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö muodostaa siten merkittävän normatiivisen kehyksen sille, miten inkluusiota turvataan julkisen vallan toiminnassa. Tutkielmassa tarkastellaan inkluusion turvaamista varhaiskasvatusta koskevassa lainsäädännössä. Tarkastelu kohdistuu voimassa olevaan lainsäädäntöön, sen esitöihin sekä laillisuusvalvonnan ratkaisuihin, joiden avulla inkluusion oikeudellista sisältöä ja varhaiskasvatuksen järjestäjille asetettu-ja velvoitteita analysoidaan. Tutkielma toteutetaan lainopillisena eli oikeusdogmaattisena. Oikeusdogmatiikassa voimassa oleva oikeus on tutkimuskohteena. Tutkimuskysymykseni on: miten inkluusio turvataan varhaiskasvatusta koskevassa lainsäädännössä. Kysymykseen vastataan tarkastelemalla eri näkökulmista sitä, millaisia oikeudellisia velvoitteita varhaiskasvatuksen järjestäjille asetetaan sekä miten inkluusio ja sen periaatteet ilmenevät voimassa olevassa sääntelyssä sekä laillisuusvalvonnan ratkaisuissa. Kokonaisuudessaan tulokset osoittavat, kuinka inkluusion turvaaminen varhaiskasvatuksessa rakentuu useiden oikeudellisten velvoitteiden ja periaatteiden kokonaisuudesta. Yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteet, lapsen edun ensisijaisuus, osallisuus sekä lapsen oikeus varhais-kasvatukseen ja tukeen muodostavat yhdessä oikeudellisen perustan, jonka tarkoituksena on turvata kaikkien lasten tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua varhaiskasvatukseen yhdenvertaisina yhteisön jäseninä. Samalla tutkielma osoitti sen, että inkluusion toteutuminen ei riipu ainoastaan sääntelyn sisällöstä, vaan myös siitä, miten näitä oikeudellisia velvoitteita sovelletaan käytännön päätöksenteossa sekä varhaiskasvatuksen toimintaympäristöissä.
Keywords: lainsäädäntö; inkluusio; varhaiskasvatus; yhdenvertaisuus; oikeudet; osallisuus; integraatio; perusoikeudet; tasa-arvo; oikeudellinen sääntely; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|