Sitoutuminen ja motiivit vapaaehtoistyössä : Case Muvenna –hanke - Yousfi, Yassine (My University, 2022)
Kolmannen sektorin järjestöjen toiminta ja niiden tarjoamat palvelut eroavat julkisen sektorin ja yritysten palveluista olennaisesti aatteellisuuden ja yleishyödyllisyyden takia. Kolmannella sektorilla tehdään yhteiskunnallisesti tärkeää työtä niin vapaaehtoisvoimin kuin palkkatyönä. Yhteiskunnallisen muutoksen, niukkenevien taloudellisten resurssien ja uudistusten (mm. sote-uudistus) myötä kolmannen sektorin järjestöt ja niissä toimivat henkilöt kohtaavat monia haasteita. Näistä teemoista tämä tutkielma sai alkunsa. Tutkielmassa perehdyttiin nuorten tekemään vapaaehtoistyön motiiveihin, sitoutumiseen ja haasteisiin. Tutkielma toteutettiin tapaustutkimuksena (case study). Tarkastelun kohteina olivat Muvenna -hankkeessa toimineet vapaaehtoistyöntekijät. Muvenna -hanke oli kolmevuotinen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama hanke 2018–2020. Hankkeen tavoitteena oli ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista nuorten keskuudessa. Hankkeen taustaorganisaationa toimi Nuorten Muslimien Foorumi Ry (NMF). Tutkielma pyrki saamaan selville mitkä tekijät vaikuttivat Muvenna -hankkeen vapaaehtoistyöntekijöiden sitoutumiseen ja mitkä olivat vapaaehtoisuuden motiivit. Lisäksi selvitettiin mitkä olivat koetut vapaaehtoistyön haasteet. Aineisto koostui seitsemästä teemahaastattelusta. Haastateltavat ovat kaikki osallistuneet nuorina vapaaehtoisina Muvenna -hankeen toimintaan. Tutkimus on toteutettu laadullisella tutkimusotteella ja aineiston analyysitapana on käytetty sisällönanalyysia, jossa on hyödynnetty teoria- sekä aineistolähtöistä analyysitapaa. Tutkielmatulosten perusteella motiiveista on tehtävissä kolme johtopäätöstä: (1) Vapaaehtoisten funktioluettelo (VFI, Volunteer Functions Inventory) on täsmällinen kuvailemaan mahdollisia vapaaehtoisten motiiveja. (2) Haastateltavat painottivat enemmän oppimisperusteisia, uraperusteisia sekä jännitysperusteisia motiiveja muihin VFI -luettelon motiiveihin verrattuna. (3) Haastateltavien kertomat motiivit NMF:ään liittymisestä erosivat hieman mainitsemistaan motiiveista osallistua Muvennan toimintaan. Sitoutumisesta todettiin, että merkittävämpänä tekijänä sitoutumiseen on ollut ajan kuluessa kehittynyt vapaaehtoisen identiteetti. Identiteetti teorian (identity model of volunteering) mukaan yksilöt kehittävät itsessään vapaaehtoisen identiteettiä samalla kun työskentelevät vapaaehtoisina. Vapaaehtoistyön haasteiksi nousivat kuormittavat hallinnolliset tehtävät sekä palkkatyön hallinnointi ja seuranta. Vapaaehtoistyön tulevaisuuteen liittyviä haasteita nähtiin olevan järjestötoiminnan rahoitus, nuorten vapaaehtoistyöntekijöiden muuttuvat asenteet vapaaehtoistyötä kohtaan ja henkilöresurssien niukkuus.
Keywords: vapaaehtoistyö; sitoutuminen; motivaatio; kolmas sektori; järjestötoiminta; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|