Tuotannon yleiskustannusnimikkeiden ostotoiminnan kehitysselvitys - Nikkanen, Anssi (My University, 2008)
Useimmissa teollisissa yrityksissä käytetään liikaa resursseja tuotannon yleiskustannusnimikkeiden ostotoimintaan. Toimittajat ovat havainneet loistavan markkinaraon ja tarjoavat mielellään erilaisia palvelupaketteja näiden nimikkeiden hallintaan. Yleensä tämä palvelupaketti tarkoittaa yrityksen logistiikan ulkoistamista yleiskustannusnimikkeiden osalta yhdelle toimittajalle. Toimittaja lupaa yleensä huomattavia säästöjä niin välillisissä, kuin välittömissäkin kustannuksissa. Ongelmana yrityksen kannalta on hinnan läpinäkymättömyys – toimittaja lisää palvelun hinnan nimikkeiden hintaan, jolloin yritykseltä katoaa käsitys mistä todellisuudessa maksetaan ja kuinka paljon. Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on selvittää tällaisen toimintamallin todelliset kustannukset yritykselle. Lisäksi selvitetään millainen toimittajasuhde on yrityksen kannalta toimivin ja kustannustehokkain. Tutkielma selvittää kohdeorganisaation nykyisen tuotannon yleiskustannusnimikkeiden ostotoimintamallin, sekä antaa havaittujen tulosten perusteella ehdotuksen uudesta ostotoimintamallista. Tutkielman kirjoittaja on toiminut vuoden ajan projektikoordinaattorina kohdeorganisaation teettämässä selvityksessä. Teoreettisessa osassa käsitellään yrityksen suhdetta toimittajiin ja tuotannon yleiskustannusaineisiin, sekä perehdytään ostotoiminnan strategiseen kehitykseen viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämän lisäksi tutkielma käsittelee toiminnan ulkoistamista ja siihen liittyvää sopimusprosessia. Tehdyn selvityksen mukaan yrityksen on mahdollista saavuttaa merkittäviäkin säästöjä ostotoiminnassa, ellei toimintaa ole aikaisemmin kokonaisvaltaisesti kehitetty. Toisaalta yrityksen tulee kuitenkin tarkoin valita yhteistyökumppaninsa ja pysyä tarvittavan riippumattomana toimittajasta.
Keywords: Tuotannon yleiskustannusnimike; ostotoiminta; palvelu; kehitysselvitys; toimintamalli; ulkoistaminen.; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|