ANALYYTIKOIDEN EPS-KONSENUSENNUSTEIDEN TARKKUUS JA MUUTOS AJASSA - Salonen, Klaus (My University, 2011)
Tämän tutkielman ongelma on selvittää kuinka tarkkoja analyytikoiden konsensusennusteet ovat 2005 – 2009 välisenä aikana. Analyytikot ovat USA:ssa tulosennusteissaan olleet liian optimistisia. Suomessa ja pohjoismaissa ilmiö näyttäisi toistuvan joskin vaimeampana. Mikä on tilanne Suomen kohdalta tällä hetkellä? Onko optimismia havaittavissa ja mikä on tilanne ennustetarkkuuden suhteen nousu- ja laskusuhdanteissa (nousevilla ja laskevilla pörssikursseilla)? Tutkimuskohteena on OMXH kokonaisuutena tarkasteltuna kaikkien siinä analysoitavien yhtiöiden osalta. Teoriaosuudessa selvitetään markkinoiden tehokkuutta, Random Walkia ja tehokkaiden markkinoiden hypoteeseja. Konsensusennusteaineisto perustuu yhtiö- ja kuukausikohtaiseen tietoon ja se on haettu Thomson Reutersin I/B/E/S tietokannasta. Toteutuneet pörssikohtaiset tulokset puolestaan perustuvat Thomson Financial tietokannasta haettuihin ja käsiteltyihin osakekohtaisiin tuloksiin. Aineisto on esitetty vertailukelpoisessa muodossa. Konsensusennusteiden tarkkuutta verrataan eri ajankohdilla naiviin aikasarjamallinnettuun pörssi- ja kausikohtaiseen tulostietoon. Tutkimusmetodeina on käytetty tilastollisia perustyökaluja kuten aikasarjat, aritmeettiset keskiarvot ja keskiarvotestit. Tutkimustulokset osoittavat optimismin vallitsevan tutkimusajankohtana. Tässä mielessä tutkimus on jatkumoa USA:ssa havaittuihin tuloksiin. Lisäksi on havaittavissa ennustetarkkuuden vaihtelevan selvästi nousu- vs. laskusuhdanteissa. Nousussa ennustetarkkuus on hyvä, joskin aavistuksen verran pessimistinen, kun se laskusuhdanteissa on selvästi liian optimistinen. Tutkielman tulokset mahtuvat tilastollisesti melkein merkitsevälle tasolle ja ylittävät yhden testin osalta erittäin merkittävän tason.
Keywords: Analyytikko; konsensusennustetarkkuus; optimismi ja EPS vs. konsensusennusteet.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|