SUOMALAISTEN TALOUDELLINEN LUKUTAITO SEKÄ ELÄKESÄÄSTÄMINEN - Pouttu, Mari (My University, 2019)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten taloudellista lukutaitoa sekä eläkkeelle säästämistä. Taloudellinen lukutaito on kuluttajalle tärkeä arkielämän taito, sillä sen avulla kuluttaja pystyy arviomaan hänelle edullisia taloudellisia päätöksiä. Suomessa on eläkejärjestelmä, joka takaa, ettei kukaan eläkkeelle siirtyessään jää tyhjän päälle, mutta myös Suomessa vapaaehtoinen eläkesäästäminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Tutkimuksessa tutkitaan vaikuttaako taloudellinen lukutaito eläkesäästämiseen, ja millä tavoin sukupuoli, ikä tai tulotaso vaikuttaa eläkesäästämisen ajatteluun, siihen minkä ikäisenä eläkkeelle tulisi alkaa säästämään sekä siihen tunteeko säästävänsä liian vähän haluamaansa eläketasoon nähden. Tutkimuksen aineistona on käytetty Kalmin ja Ruuskasen (2015) tekemää ensimmäistä Suomessa tehtyä kansainvälisestivertailukelpoista aineistoa, joka on mitannut suomalaisten taloudellista lukutaitoa. Tässä tutkielmassa on Kalmin ja Ruuskasen aineistoa analysoitu regressioanalyysin avulla. Tutkielmassa havaitaan, että suomalaisilla on hyvä taloudellinen lukutaito. Tutkimuksen mukaan suomalaisista jopa noin yksi kolmasosa on taloudellisesti lukutaitoinen. Tämä on kansainvälisesti mitattuna hyvä tulos, ja Suomi onkin yksi maailman taloudellisesti lukutaitoisimmista maista. Tutkimuksessa havaitaan, että taloudellinen asenne on taloudellisen lukutaidon osa-alueista se, joka on merkitsevä muuttuja eläkesuunnittelussa. Ikä on merkitsevä muuttuja kaikissa tutkimuskysymyksissä. Sukupuoli ja tulotaso ovat myös osassa kysymyksissä merkitseviä muuttujia.
Keywords: Taloudellinen lukutaito, eläkesäästäminen, eläkesuunnittelu; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|